Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Όταν η ομορφιά «μαζεύει» ψήφους! Τι ρόλο παίζουν πρόσωπο-μαλλιά στην επιλογή υποψηφίου;

Οι μονομάχοι των εκλογών προσλαμβάνουν μάλιστα ειδικούς για να τους στήσουν το προφίλ αλλά και την εξωτερική εμφάνιση.

Και μέσα στο προφίλ που όλοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν λίγο πριν την κάλπη είναι φυσικά η εξωτερική εμφάνιση. Το πρόσωπο και τα μαλλιά παίζουν βασικό ρόλο στην προβολή ενός υποψηφίου. Και επειδή αν κανείς δεν είναι προικισμένος από τη φύση με ομορφιά και δεν προλαβαίνει να κάνει …μια γρήγορη πλαστική, φροντίζει τουλάχιστον να φτιάξει τα μαλλιά του.

Μάλιστα στην Αμερική οι επικοινωνιολόγοι στηρίζουν πολλά στην πυκνότητα των μαλλιών των υποψηφίων καθώς γνωρίζουν πως μία ωραία κόμη, μπορεί να κλέψει την παράσταση άρα και τις ψήφους. Τι ρόλο άραγε θα παίξει το τριχωτό της κεφαλής στην επιλογή Σαμαρά-Τσίπρα; Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Δρ Αναστάσιου Βεκρή, πλαστικού χειρουργού με εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Την ηγετική αντρική φιγούρα αναζητούν οι ψηφοφόροι σήμερα, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζονται ακόμα και από τα μαλλιά ενός πολιτικού. Η Ελλάδα, βέβαια, μετρά πολλούς φαλακρούς πρωθυπουργούς. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου μέχρι τον Παπανδρέου τζούνιορ οι ψηφοφόροι ποτέ δεν φοβήθηκαν να ψηφίσουν έναν πολιτικό με εμφανή αραίωση μαλλιών.

Όμως, στην Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σήμερα, μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπα αποτυπώνουν ερωτήματα που γεννούν νέες επιστημονικές μελέτες: Αν πράγματι τα πυκνά μαλλιά αποπνέουν δύναμη και κύρος, αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι εκείνος με τα πιο πυκνά μαλλιά;

Η ιστορία έχει δείξει πως στην Αμερική τα προεδρικά αξιώματα κατέχουν στην συντριπτική πλειονότητα άνθρωποι με πλούσια μαλλιά, με τους φαλακρούς να μην εκπροσωπούνται με τον ίδιο βαθμό όπως στο γενικό πληθυσμό. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ δεν έχει εκλεγεί φαλακρός πρόεδρος εδώ και 58 χρόνια, από την εποχή του Αϊζενχάουερ. Οι πιθανότητες ενός φαλακρού υποψήφιου να κερδίσει έναν με πιο πυκνά μαλλιά στις εκλογές ήταν πάντα πολύ μικρές. Πώς εξηγείται αυτή η τάση;

«Οι πολιτικοί και οι CEOs έχουν την τάση να δημιουργούν μια συγκεκριμένη εικόνα γύρω από τον εαυτό τους. Είναι πιο ψηλοί από τον μέσο όρο και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο κύρος. Επομένως κάποιος με πλούσια, πυκνά μαλλιά που είναι και καλοξυρισμένος και ψηλός αυτή την εποχή υποδηλώνει μια πολύ ηγετική αντρική φιγούρα» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η Τζένιφερ Γκάμπουρι, πολιτικός επιστήμονας στο Hunter College στη Νέα Υόρκη.

Στον τρόπο που μεταφράζονται όλα τα παραπάνω από το κοινό αναφέρεται μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science: όταν ένας πολιτικός δείχνει όμορφος μιλά στο ένστικτο επιβίωσης των ψηφοφόρων. Και τα λαμπερά πυκνά μαλλιά παραπέμπουν σε καλή υγεία.

Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι ειδικοί που βάζουν μαλλιά, όπως ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής, επιστημονικός διευθυντής στην κλινική Advanced Hair Clinics, με εξειδίκευση στην μεταμόσχευση μαλλιών: «Απευθύνονται σε εμάς για μεταμόσχευση μαλλιών άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων:
Από στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες που θέλουν να δείχνουν νεότεροι και πιο γοητευτικοί μέχρι μετανάστες που στέλνουν τη φωτογραφία τους στη χώρα τους, όπως στο Πακιστάν, για να βρουν νύφη με τον παραδοσιακό τρόπο. Το να έχεις μαλλιά δεν είναι ματαιοδοξία: Αυτά κάνουν κάποιον να φαίνεται νεότερος και του ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση».

Μάλιστα, στην Ευρώπη οι επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 39% την περίοδο 2010-2012. Ο Δρ Βεκρής συμπληρώνει: «Η οικονομική κρίση λειτούργησε αντίστροφα. Φαίνεται σε μελέτες ότι τα μαλλιά και τα γένια είναι στοιχείο αρρενωπότητας και πυγμής» εξηγεί ο ειδικός και συνεχίζει: «Παράλληλα βελτιώθηκαν και οι μέθοδοι μεταμόσχευσης που πλέον δεν είναι τραυματικές και δεν αφήνουν σημάδια και ουλές. Δεν αφαιρούμε τμήμα δέρματος όπως σε παλαιότερες τεχνικές, αλλά τα τριχοθυλάκια ένα προς ένα με τοπική αναισθησία». Έτσι, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας και επαγγελματικής ή κοινωνικής αποχής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής.

Το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωμένο σε 1 χρόνο, ενώ η επαναφύτρωση φτάνει το 98%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button