Συνεντεύξεις - Άρθρα

Όταν και οι ειδικοί στιγματίζουν την ψυχική νόσο!

O άνθρωπος με επιληψία δεν είναι επικίνδυνος, ο αποκλεισμός του όμως από την κοινωνία είναι λέει ο Νίκος Γαλανός στο ενημερωτικό βίντεο για την επιληψία με μια βαθιά ψυχοπονιάρικη φωνή (https://www.youtube.com/watch?v=DEqwdKLDq80 ).

Και συνεχίζει: η επιληψία δεν είναι νοητική ασθένεια. Είναι μία διαταραχή του εγκεφάλου και αντιμετωπίζεται.

Αυτά ειναι τα απίστευτα λόγια στο απαράδεκτο ενημερωτικό σποτ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ (http://www.grlae.gr) και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ (http://www.epilepsy-greece.gr)

Τι θα πει «νοητική ασθένεια»; Φυσικά ακούγεται παράξενο σαν έκφραση. Ο διεθνής όρος βεβαίως είναι mental disease και στα Ελληνικά συνήθως μεταφράζεται ως «ψυχική νόσος». Αν ο συγγραφέας της φράσης αναφέρεται στη νοητική υστέρηση τόσο το χειρότερο.

Η φράση είναι τόσο εξοφθάλμως προσβλητική ώστε κάθε ερμηνεία και δικαιολογία είναι ανώφελη. Φαίνεται εξαιρετικά επιτηδευμένο σαν έκφραση για να είναι τυχαία και το νόημα της πρότασης είναι απολύτως σαφές αν και επιχειρείται να περάσει με κάπως έμμεσο τρόπο:

Η επιληψία είναι νευρολογική (διαταραχή του εγκεφάλου)και όχι ψυχιατρική νόσος (δεν είναι διαταραχή του εγκεφάλου άρα τι;) και γι αυτό οι ασθενείς με επιληψία δεν είναι επικίνδυνοι και μπορεί το πρόβλημά τους να αντιμετωπιστεί, και αυτό φυσικά σε αντίθεση με τους ψυχικά πάσχοντες.

Αν η φράση αναφέρεται στα παιδιά με νοητική υστέρηση σε αντιπαραβολή με τα παιδιά με επιληψία τότε απλά μένω άφωνος.

Δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο και καμία κρίση για τους συντάκτες της φράσης και αφήνω εκτός συζήτησης το θέμα της επιστημοσύνης τους.

Περιμένω την αντίδραση όλων των φορέων, ειδικά της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, της δνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου και την άμεση απόσυρση του σπότ και κυρίως τη δημόσια συγνώμη προς τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχική νόσο.

Το video αυτό, αντί να είναι ενημερωτικό για την επιληψία, περιέχει μια ρατσιστική και απαράδεκτη φράση, που επιβαρύνει περαιτέρω με στιγματισμό τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχική νόσο, και αυτό συμβαίνει από εκείνα τα χείλη από τα οποία θα περίμεναν υποστήριξη και αυξημένη ευαισθησία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button