Ειδήσεις Υγείας

Όταν και ο Σουηδός ασθενής θέλει τον Έλληνα γιατρό του!

Η περίπτωση του 38χρονου Σουηδού MamentAhmed, όπως και πολλές άλλες, αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Έλληνες γιατροί παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και μια πενταετία την χώρα μας.

Ο Σουηδός (Ιρακινής- Κουρδικής καταγωγής) έπασχε από σοβαρότατο πρόβλημα δισκοπάθειας, οστεοφύτων και στένωσης στο Θ12-Ο1 διάστημα, η οποία του προκαλούσε μόνιμους αφόρητους πόνους.

Η πάθηση του αντιμετωπίστηκε σε θεραπευτήριο της Αθήνας στις αρχές Απριλίου με τη μέθοδο της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας και αποσυμπίεσης από την ομάδα του διακεκριμένου νευροχειρουργού-χειρουργού σπονδυλικής στήλης, κ. Ιωάννη Πολυθοδωράκη.

«Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα, χωρίς να χρειασθεί να γίνει μετάγγιση αίματος και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία» αναφέρει ο κ Πολυθοδωράκης και προσθέτει
«ο ασθενής σηκώθηκε και περπάτησε την επόμενη ημέρα του χειρουργείου και λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε υγιής στην Σουηδία».

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ

Σύμφωνα με τους γιατρούς τα πλεονέκτημα της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο είναι πολλά και ασύγκριτα υπέρ του ασθενή.

Συγκεκριμένα με τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο η επέμβαση :

Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές(1,5 εκ.)
Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας
Έχει γρήγορη ανάρρωση
Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα
Απαιτεί μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση
Συνήθως χρειάζονται δυο μέρες νοσηλείας και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού οι κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια είναι ελάχιστες.

Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκφυλιστικές και τραυματικές δισκοπάθειες με ένδειξη σπονδυλοδεσίας.

Στην περίπτωση του Σουηδού η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τον κ Πολυθοδωράκη:

Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών ( μήκους 1,5 εκατοστών) του δέρματος αποσυμπίεση-ημιπεταλεκτομή του σπονδύλου Θ12.
Στο δεύτερο στάδιο έγινε η δισκεκτομή και η αφαίρεση του κεντρικού οστεόφυτου , πραγματοποήθηκε πρόσθια οστεοτομία και τοποθετήθηκε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που βρισκόταν ο χαλασμένος δίσκος ειδικό εμφύτευμα προκειμένουνα αποκατασταθεί το ύψος και η θέση των σπονδύλων .

Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο ο κ Πολυθοδωράκης προχώρησε στην διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων πραγματοποιώντας την οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button