ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ

Από τα …ρούχα τους βγήκαν οι εργαστηριακοί γιατροί και οι υπεύθυνοι των διαγνωστικών κέντρων όταν είδαν το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις να εφαρμόζεται και στην πράξη.

Παρότι οι υποκοστολόγηση των εξετάσεων (43%) έγινε εδώ και μέρες από τον οργανισμό, μόλις τώρα άρχισαν να εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα πρώτα παραπεμπτικά και τα σημειώματα.

Ενδεικτικά: εξέταση αίματος 1,18 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου διαμορφώνεται στα 0,18 λεπτά.
Γενική εξέταση αίματος 1,99 ευρώ. Προσδιορισμός σακχάρου αίματος 1,15 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένου του ΕΟΠΥΥ 15% δηλαδή 0,17ευρώ.

Οι γιατροί είναι στα …κάγκελα ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Άννα Μαστοράκου σημειώνει ότι οι νέες τιμές του ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτουν ούτε το κόστος αιμοληψίας, συμπληρώνοντας ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ κλείνει ουσιαστικά τα εργαστήρια».

Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά τον νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ.

ΝΕΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΟΠΥΥ

Και το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται και στο γεγονός ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων που είναι 15%, δεν είναι στην τελική τιμή μίας εξέτασης αλλά στη λεγόμενη ασφαλιστική τιμή, δηλαδή στην τιμή αποζημίωσης που είναι πάντοτε πολύ χαμηλότερη. Διαβάστε ΕΔΩ πως υπολογίζεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις με παραδείγματα.

Και μπορεί με την πρώτη ματιά αυτό να είναι θετικό για τους ασφαλισμένους καθότι πληρώνουν λιγότερα, με τη δεύτερη ματιά όμως καταλαβαίνει κανείς ότι επιβαρύνεται περισσότερο ο ήδη καταχρεωμένος ΕΟΠΥΥ.

Συνεπώς στο άμεσο μέλλον και πάλι τη …νύφη θα την πληρώσουν οι ασθενείς-ασφαλισμένοι που δε θα μπορούν να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες από τον οργανισμό εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του. Εξάλλου η συνήθης τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το περαιτέρω κούρεμα των παροχών. 

Και τα χειρότερα φαίνεται πως δεν ήρθαν ακόμη καθώς η τρόικα έχει διαμηνύσει σε υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ πως αν έως το τέλος Φεβρουαρίου δε μειωθεί η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις το κούρεμα στις τιμές θα φθάσει το 68%. Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button