Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Όταν οι νέες θεραπείες αργούν! Δείτε πότε θα αποζημιώνεται πρωτοπόρος θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Μπορεί εδώ και καιρό ασθενείς και εταιρείες να διαμαρτύρονταν για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία εκτός των άλλων θα ξεκινούν τη διάθεσή τους με χαράτσι 20%, στην πράξη όμως αυτός αρχίζει τώρα να διαφαίνεται.

Ενδεικτικό είναι ότι νέα καινοτόμος θεραπεία για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση που φαίνεται ότι καθυστερεί σημαντικά από την αναπηρία τους πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση, δεν αναμένεται να αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση πριν το 2019.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η νέα αυτή θεραπεία -όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας- κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πρόκειται πάντως για μία θεραπεία που φαίνεται να δημιουργεί ελπίδες στους πάσχοντες με Πολλαπλή Σκλήρυνση και ειδικά σε όσους ανησυχούν ότι θα βρεθούν άμεσα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές δίνουν μάχη για την ανακάλυψη της θεραπείας η οποία μπορεί να μην γιατρέψει πλήρως τους πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση, αλλά τουλάχιστον θα τους προσφέρει μία ζωή χωρίς αναπηρίες και καροτσάκια.

“Αναζητούμε έναν κόσμο με Πολλαπλή Σκλήρυνση αλλά χωρίς αναπηρία. Γιατί δεν είναι εφικτός ο κόσμος χωρίς Πολλαπλή Σκλήρυνση αλλά μπορεί να υπάρξει η νόσος χωρίς την αναπηρία η οποία στόχος μας είναι να μην εμφανισθεί ποτέ στη ζωή του ασθενούς” εξηγεί στο HealthReport.gr η νευρολόγος και επ.καθηγήτρια Ευφροσύνη Κουτσουράκη που ασχολείται επί σειρά ετών με τη νόσο στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Θεραπείες για να …ξεχνάς τη νόσο

Φαίνεται ωστόσο πως η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι κοντά στο να απαλλάξει τους πάσχοντες από το φόβο του αναπηρικού αμαξιδίου.

Όπως παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, πλέον υπάρχουν θεραπείες όπως η οκρελιζουμάμπη, που γίνονται μόλις δύο φορές το χρόνο και επιτρέπουν στους ασθενείς να ξεχνούν ότι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Μάλιστα όπως εξηγεί η επικ.καθηγήτρια του ΑΠΘ Ευφροσύνη Κουτσουράκη, οι νέες θεραπείες για πρώτη φορά φαίνεται ότι μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου ώστε ο πάσχων να μη χρειασθεί ποτέ αναπηρικό αμαξίδιο.

Και αυτό διότι έρευνες που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έδειξαν ότι για πρώτη φορά μία νέα θεραπεία οδηγεί στην αργή επιδείνωση της νόσου ώστε να μην καταλήξει στην πιο βαριά μορφή της που είναι η πρωτοπαθής προϊούσα μορφή.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα περιστατικά της νόσου διαγιγνώσκονται μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ ήδη στην Ελλάδα μετράμε περίπου 12.000 ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button