Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Όταν ο άνδρας «μπλοκάρει» στο σεξ! Δείτε όλα τα αίτια της «πτώσης»

Κάθε άντρας, κάποια στιγμή στη ζωή του, θα έρθει αντιμέτωπος με την «κακή στιγμή»: την ψυχογενή αδυναμία να πετύχει καλή/σκληρή στύση ή την απώλειά της πριν την ολοκλήρωση την εκσπερμάτιση, σημειώνουν οι επιστήμονες του ΙΜΟΠ και συμπληρώνουν: «Όταν αυτό συμβαίνει ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη, προκαλεί αμέσως μια αλληλουχία έντονων συναισθημάτων: έκπληξη, άγχος, φόβο, θυμό και τέλος απόγνωση».

Ωστόσο μπορεί να πρόκειται απλά για μια ευκαιριακή αποτυχία, όπως λέγεται επιστημονικά το μπλοκάρισμα. Πρόκειται όμως για κατάσταση που συμβαίνει συχνά σε νεαρές ηλικίες. Πιθανώς η αρχή της σεξουαλικής ζωής, μια νέα σχέση, η αγωνία της επιτυχίας να πυροδοτούν το κακό.

Όμως εκεί αρχίζουν τα δύσκολα καθώς η αποτυχία τον γεμίζει ντροπή και άγχος ενώ το ερώτημα «γιατί μου συνέβη», γρήγορα αντικαθίσταται από το «θα τα καταφέρω την επόμενη φορά;».

Συνέπεια είναι κατά το ΙΜΟΠ να «γεννιέται το λεγόμενο άγχος επίδοσης ή απόδοσης, που δυστυχώς οδηγεί στην επανάληψη της αποτυχίας. Ο φαύλος κύκλος ξεκινά αφού η μια αποτυχία φέρνει την άλλη και συνήθως μέσα σε λίγο χρόνο ο άντρας εγκαταλείπει τις προσπάθειες και αποσύρεται με συναισθήματα θυμού και ντροπής».

Το αισιόδοξο βέβαια είναι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες όταν το μπλοκάρισμα συμβαίνει πριν τα 40 και δεν προϋπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα υγείας δεν πρόκειται για μόνιμο πρόβλημα στύσης.

«Όταν κανείς είναι με φυσιολογικές στύσεις που παρουσιάζει ξαφνικά πρόβλημα με την στύση δεν έχει οργανικό πρόβλημα, έκτος εάν έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων» λένε οι ειδικοί του ΙΜΟΠ.

Όμως αν δε ζητήσει βοήθεια ο πάσχων από ειδικούς τότε το πρόβλημα συνήθως μεγεθύνεται καθώς αποφεύγει τις ερωτικές συναναστροφές, απομονώνεται από τις παρέες του, οδηγείται στην κατάθλιψη. Κι όμως όπως λένε οι επιστήμονες, τα ψυχογενή προβλήματα της στύσης αντιμετωπίζονται εύκολα σήμερα, αρκεί κάποιος να αναζητήσει βοήθεια νωρίς.

Τα αίτια του …κακού!

Όταν το πρόβλημα στύσης παρουσιάζεται αιφνίδια, τότε το ερώτημα που συνήθως βασανίζει τους άνδρες είναι “τί ήταν αυτό που πυροδότησε την έναρξη του προβλήματος”. Διάφορες καταστάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν το πρώτο μπλοκάρισμα στη στύση (Althof SE. et al. Journal of Sexual Medicine;2010).

Οι πιο συχνές είναι οι ακόλουθες:

-μια βραδιά με πολύ αλκοόλ όπου ο άνδρας δεν ανταποκρίθηκε σεξουαλικά

-κατά τη χρήση προφυλακτικού, όπου ο άνδρας δυσκολεύτηκε να το τοποθετήσει σωστά

-μια περίοδος με διάφορα προβλήματα, π.χ. οικονομικά, όπου η σεξουαλική επιθυμία είναι μειωμένη

-ανησυχία για το μέγεθος του πέους και την αντίδραση της γυναίκας όταν τον δει γυμνό

-κατά την προσπάθεια του ζευγαριού να κάνει παιδί, με επαφές προγραμματισμένες, χωρίς να προϋπάρχει σεξουαλική επιθυμία

-σε επαφή με μια απροσδόκητα προκλητική γυναίκα, όπου ο άνδρας αγχώνεται για την επίδοσή του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button