Πολιτική Υγείας

Όταν ο διαβήτης χτυπά και τα μάτια! Δείτε τα πρώτα σημάδια (ΦΩΤΟ)

Και το πρόβλημα είναι πως στις μέρες μας ο διαβήτης χτυπά όλο και νεαρότερες ηλικίες και μάλιστα άτομα στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, 285 εκατομμύρια άτομα στο κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, 246 εκατομμύρια έχουν περιορισμένη όραση, ενώ τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλά! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 80% των προβλημάτων όρασης στα άτομα αυτά μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί.
Όμως αν ο πάσχων αργεί να απευθυνθεί στο γιατρό παρά τα συμπτώματα στα μάτια του, τότε μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή.
Άλλωστε όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η μη έγκαιρη πρόληψη, η θεραπεία με περιορισμένη επιτυχία και η βαρύτητα των παραγόντων στους οποίους οφείλονται οι διαταραχές της όρασης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην όραση.
Σύμφωνα με μελέτες, οι κύριες παθήσεις που οδηγούν σε σοβαρής βαρύτητας περιστατικά συμπεριλαμβάνουν τον καταρράκτη, το γλαύκωμα, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη θολερότητα του κερατοειδούς και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μάλιστα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στον ενεργό εργασιακά πληθυσμό του δυτικού κόσμου. Επίσης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες απώλειας όρασης παγκοσμίως.
Για τη χώρα μας, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που επιβαρύνει την Ελληνική Κοινωνία, αλλά και το Σύστημα Υγείας. Τα αριθμητικά δεδομένα το αποδεικνύουν.

«Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σε πρόσφατη ανοικτή εκδήλωση για το κοινό της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (Ε.ΛΟ.ΔΙ), εξετάσαμε περίπου 300 άτομα, εκ των οποίων το 20% διαγνώσθηκε με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία» δήλωσε ο Δρ Γιάννης Δατσέρης Χειρουργός Οφθαλμίατρος του Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Δεν είναι τυχαίο πως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερα κονδύλια στην έρευνα νέων θεραπειών που θα καταπολεμήσουν τα προβλήματα όρασης.
Ενδεικτική η περίπτωση του Γερμανικού κολοσσού Bayer που έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια και στο χώρο της οφθαλμολογίας με στόχο την ανεύρεση νέων σκευασμάτων που θα δώσουν λύση στα προβλήματα όρασης που οφείλονται στο διαβήτη.
Δείτε πως βλέπουν όσοι πάσχουν από ωχρά κηλίδα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button