ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες…

Γράφει ο Γιάννης Καναβός, Νοσηλευτής, BSc, Msc Healthcare Management

Η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του αιώνα έφερε στην επιφάνεια τις γνωστές σε όλους, χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αρχής γενομένης από την τεράστια έλλειψη κλινών ΜΕΘ, την απουσία ενός αξιόπιστου και λειτουργικού Υγειονομικού χάρτη έως την τρομακτική υστέρηση του ΕΣΥ σε Νοσηλευτικό προσωπικό.

Στις δεκαετίες που πέρασαν, ουδέποτε υπήρξε ένας σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός σε ότι αφορά το ζήτημα της στελέχωσης των Μονάδων Υγείας, η οποία ακόμα και σήμερα υλοποιείται σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 1987, καθώς οι εκάστοτε Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας είτε στερούνταν οράματος ή αρκούνταν απλά στη διαχείριση της καθημερινότητας, καθ’ ότι συνιστά πλέον κοινό μυστικό στους Πολιτικούς κύκλους ότι το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας αποτελεί “ηλεκτρική καρέκλα” για τους ενοίκους της οδού Αριστοτέλους.

Άλλωστε η πλειοψηφία εξ αυτών, διαχρονικά ήταν οπαδοί του δόγματος ότι “ένα ετοιμόρροπο σύστημα που ισορροπεί, δεν το αγγίζεις…”

Με αφορμή την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα την τελευταία δεκαετία και ύστερα από την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ – ένα μέχρι πρότινος κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς γραμμάτια με το παρελθόν, που ξαφνικά βρέθηκε με την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας – αναπτερώθηκαν οι ελπίδες όλων όσων από διάφορες θέσεις ευθύνης ασχολούνταν με τα “κοινά” στο χώρο της Νοσηλευτικής ότι έφτασε επιτέλους η ώρα για πραγματικές τομές στο ΕΣΥ που θα επέτρεπαν να εισακουστούν, και να υλοποιηθούν τα πάγια αιτήματα της Νοσηλευτικής κοινότητας.

Αιτήματα όχι αμιγώς συντεχνιακού χαρακτήρα, αλλά προσανατολισμένα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Το πρωταρχικό αίτημα, ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός ειδικού Επαγγελματικού κλάδου για το σύνολο του Νοσηλευτικού προσωπικού. Ενός κλάδου, που θα απεγκλωβίσει το Νοσηλευτικό προσωπικό από τις περιοριστικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, που αντιμετωπίζει τους Νοσηλευτές ως σαν να ήταν Δημόσιοι Υπάλληλοι που ασκούν Δημόσια Διοίκηση, και που δεν ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα του ρόλου και του έργου τους.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κος Α. Ξανθός, αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Μονάδων Υγείας, εξουσιοδότησε το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), ένα συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας με ιστορία 27 χρόνων που συστήθηκε με την υπ. αριθμ Υ7/3147/1993 Υπουργική Απόφαση, να επεξεργαστεί και να εισηγηθεί μια δέσμη προτάσεων στην κατεύθυνση που προαναφέρθηκε.

Ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ακαδημαϊκών, Επιστημονικών και Συνδικαλιστικών Φορέων του χώρου της Νοσηλευτικής, ήταν εξαντλητικός και επίπονος, αλλά κατέληξε σε σειρά προτάσεων, κοινά αποδεκτών.

Μία εξ αυτών, ήταν και η σύσταση ενός Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι το ΕΣΑΝ υπήρξε ιδιαιτέρως παραγωγικό σε επίπεδο εισηγήσεων και προτάσεων, με ευθύνη του κου Ξανθού και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καμία απ’ αυτές δεν πήρε το δρόμο προς νομοθέτηση στο Κοινοβούλιο.

Αν λοιπόν για κάτι μέμφεται το σύνολο σχεδόν της Νοσηλευτικής κοινότητας σήμερα τον κο Ξανθό και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ασυνέπεια λόγων και έργων και η πολιτική ατολμία που επέδειξε, με τον ίδιο να απολογείται δημόσια ότι… “δεν πρόλαβε”!!!

Στο σήμερα τώρα, ένα ακόμη επεισόδιο ήρθε να προστεθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, στο θρίλερ της δημιουργίας επαγγελματικού Κλάδου, αυτή τη φορά από το νυν Υπουργό Υγείας κο Β. Κικίλια.

Με εκπεφρασμένη δημόσια τη βούλησή του για αποκατάσταση του Νοσηλευτικού προσωπικού και έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά της Πολιτείας του ρόλου και του έργου του, προχώρησε στην εξαγγελία σύστασης όχι ενός, αλλά δύο ξεχωριστών επαγγελματικών κλάδων για το Νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, έναν για τους απόφοιτους Τριτοβάθμιας και έναν για τους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Μια κίνηση, που δημιουργεί εύλογη έκπληξη και απορία ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, αφού διασπά, διχοτομεί και διαχωρίζει το Νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση το Νοσηλευτικό επάγγελμα!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η δρομολογούμενη διάσπαση των Νοσηλευτών σε δύο ξεχωριστούς Κλάδους, αιφνιδιάζει δυσάρεστα και βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των Νοσηλευτικών Φορέων αλλά και το Σώμα της Νοσηλευτικής κοινότητας, καθότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος το προηγούμενο διάστημα που να υποδηλώνει τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας επ’ αυτού, ενώ παραμένει πολιτικά τουλάχιστον, ανεξήγητη.

Ενώ ο κος Κικίλιας θα μπορούσε πολύ εύκολα να υιοθετήσει τις ήδη επεξεργασμένες και κατατεθειμένες προτάσεις του ΕΣΑΝ, να ολοκληρώσει το έργο του προκατόχου του αφήνοντάς τον πολιτικά εκτεθειμένο και να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό όφελος από το σύνολο των Νοσηλευτών και της κοινωνίας, με μια τουλάχιστον αψυχολόγητη και πολιτικά αυτοκτονική για τον ίδιο και το κόμμα του ενέργεια, κατάφερε να συσπειρώσει απέναντί του το σύνολο σχεδόν της Νοσηλευτικής κοινότητας αλλά και σύσσωμη την Αντιπολίτευση!

Πολιτική απειρία; Σκοπιμότητες; Ή μήπως, κάτι άλλο; Ο χρόνος θα δείξει… Το μόνο σίγουρο, πως “όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις θύελλες…”

Γιάννης Καναβός

Νοσηλευτής, BSc, Msc Healthcare Management

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close