Συνεντεύξεις - Άρθρα

Όταν τα πρότυπα δεν βολεύουν!

Η κρίση που σημάδεψε τον τόπο και κυρίως του ανθρώπους του, άφησε δύο βαθιές πληγές, οι οποίες θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας:

Την ένδεια και την τρομερή ηχορύπανση. Υποστήκαμε θυσίες, τις οποίες δεν έχει υποστεί κανένας ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης. Μείωση του εγχώριου προϊόντος 25% σε μία πενταετία. Συρρίκνωση εισοδήματος που ξεπερνά κάθε φαντασία. Φορολογία και φόροι…πάνω στους φόρους.

Άρπαξαν τα αποθεματικά Ταμείων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Κούρεψαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Φορολόγησαν με έμμεσο τρόπο τις καταθέσεις, με κάθε λογής “έκτακτες” εισφορές.

Δεν θα σταθούμε στους οικονομικούς στόχους. Ας τους κρίνουν οι οικονομολόγοι και – σε τελική ανάλυση – ο καθένας από εμάς. Με δεδομένες τις “πολεμικές” συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, αυτό που μετράει, περισσότερο από ποτέ, είναι η φροντίδα των…θυμάτων. Των ατόμων που μπαίνουν στο περιθώριο και μένουν εκεί επί μία πενταετία και βάλε.Το λένε οι ειδικοί των διεθνών οργανισμών Υγείας. Το λέει ακόμη και η τρόικα: Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, πρέπει να διαμορφώνεται πλέγμα προστασίας των ευπαθών ομάδων.

Στην Ελλάδα των δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων και του 1,3 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων ανέργων, χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια κρίσης, για να συγκροτηθεί φέτος ένας στοιχειώδης μηχανισμός παροχής φροντίδας Υγείας, για τους ανασφάλιστους…Κανείς δεν σκέφτηκε – όλα αυτά τα χρόνια – πως υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν αβοήθητοι.

Κανείς δεν σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι…δικαιούνται να αρρωστήσουν και όταν είναι φτωχοί ή άνεργοι.Στο μεταξύ, βαρεθήκαμε να ακούμε για το τι ισχύει στην Ευρώπη και τη Γερμανία. Τόσο τοις εκατό του ΑΕΠ για φάρμακα, τόσο για νοσήλια, τόσο για δαπάνες Υγείας…Ας δούμε, λοιπόν, τι ισχύει:

Η συνολική δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 9,2% του ΑΕΠ. Είναι παρόμοια με εκείνη των χωρών του ΟΟΣΑ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (9,3%) και σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας (11,3%).

Η κρίσιμη σύγκριση είναι η δημόσια δαπάνη. Πόσα, δηλαδή, από τα χρήματα αυτά δαπανώνται από το κράτος και την Κοινωνική Ασφάλιση και πόσα από τις τσέπες των πολιτών.Οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα είναι της τάξης του 64% στο σύνολο, όταν τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι και στη Γερμανία 74%.Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι και οι Γερμανοί, με τις προτεσταντικές τους εμμονές, έχουν υψηλές κοινωνικές δαπάνες.

Ο καπιταλισμός είναι για τις επιχειρήσεις, όχι για την περίθαλψη…Γιατί, λοιπόν, δεν συγκρίνουμε τη χώρα μας με τις άλλες στο σύνολο των κρίσιμων δεικτών και τη συγκρίνουμε μόνον όπου μάς βολεύει; Γιατί συγκρίνουμε λεμόνια με πορτοκάλια;Πάψτε πια να θορυβείτε. Αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε τους Έλληνες, αφήστε μας τουλάχιστον στην ησυχία μας..

Διαβάστε επίσης:

Η μεγάλη πληγή της Υγείας!
Του Αιμίλιου Νεγκή
: Γενικός Διευθυντής του www.virus.com.gr και του Pharma and Health Business (www.phb.com.gr)

Ανήθικη η ενδεχόμενη επιστροφή παιδιών με αυτισμό στο Νταού Πεντέλης!
Του Βασίλη Βενιζέλου
: Υγιειονομικός Συντάκτης (Αυγή- ygeia360.gr – protagon)

Σύστημα Υγείας με κομπιουτεράκι δεν γίνεται!
Του Υγιειονομικού Συντάκτη Μιχάλη Κεφαλογιάννη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button