Ειδήσεις Υγείας

Όταν το…σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία! Δείτε τα αντικείμενα με τα πιο πολλά μικρόβια

Και αυτό διότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά αντικείμενα μέσα στο σπίτι μας μπορεί να είναι εστίες μικροβίων και να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας εάν δεν αντικαθίστανται τακτικά.
Από τις οδοντόβουρτσες μέχρι τα σφουγγαράκια της κουζίνας και από τα τηλέφωνα του ντους έως και τις σανίδες κοπής τροφίμων ζουν και βασιλεύουν διάφορα μικρόβια όπως σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα, μύκητες, e coli, κάντιντα κ.α.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα μικρόβια αυτά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, λοιμώξεις μαλακών μορίων ή μικροβιαιμία ενώ τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι, και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.α.

Ενδεικτικά οι οδοντόβουρτσες! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διαπίστωσαν σε μελέτη τους ότι μια μέση οδοντόβουρτσα περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια (σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, Ε. Coli, μυκήτων κάντιντα κ.α.). Τα μικρόβια αυτά μπορεί να μεταδοθούν από το στόμα σε όλον τον οργανισμό, προκαλώντας καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και χρόνιες λοιμώξεις. Γι αυτό και συστήνουν να αντικαθίστανται κάθε τρεις μήνες.

Αθώα όμως δεν είναι ούτε φυσικά τα σφουγγαράκια της κουζίνας για το πλύσιμο των πιάτων. Μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας απέδειξε ότι τα περισσότερα σφουγγαράκια κουζίνας είναι ποτισμένα με μεγάλο αριθμό βακτηρίων (όπως E. Coli και σαλμονέλα) και τα μεταδίδουν από επιφάνεια σε επιφάνεια. Η πορώδης φύση τους, σε συνδυασμό με τη μόνιμη υγρασία, καθιστούν τα σφουγγάρια ιδανικό έδαφος για ανάπτυξη βακτηρίων. Τουλάχιστον μια φορά το μήνα πρέπει να αντικαθίστανται με καινούργια.

Εστία κινδύνου είναι φυσικά και η ηλεκτρική σκούπα καθώς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας βρήκαν ότι το 50% των ηλεκτρικών σκουπών περιέχουν βακτήρια εκ των οποίων το 13% περιείχαν το επικίνδυνο E. Coli.
Για την αποφυγή μολυσματικών ασθενειών οι ειδικοί συνιστούν τον ψεκασμό της βούρτσας της σκούπας με αντιβακτηριακό σπρέι μετά τη χρήση της.

Αντίστοιχα και οι σανίδες κοπής τροφίμων της κουζίνας μας. Όπως απέδειξε έρευνα που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας, μια μέση σανίδια κοπής στην κουζίνα έχει 50 φορές περισσότερα βακτήρια από όσα το κάθισμα της λεκάνης στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σανίδες δεν καθαρίζονται σωστά όπως οι τουαλέτες.

Οι ειδικοί συστήνουν το καθαρισμό τους με αντιβακτηριακό υγρό και μετά με καυτό νερό ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται άλλες για τα νωπά κρέατα και άλλες για το ψωμί και τα λαχανικά.
Ανησυχία θα πρέπει να μας πιάνει όμως ακόμη και στο ντους καθώς στο γνωστό «τηλέφωνο» ζουν και βασιλεύουν διάφοροι μικροοργανισμοί.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εξέτασαν τηλέφωνα ντους και εντόπισαν ότι το 30% από αυτά είχαν στην επιφάνεια τους ένα μυκοβακτηρίδιο που ευθύνεται για μια μορφή πνευμονίας ενώ τα πλαστικά φιλοξενούσαν περισσότερα μυκοβακτηρίδια από τα μεταλλικά. Οι ειδικοί συνιστούν να αλλάζονται δύο φορές τον χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button