Συνεντεύξεις - Άρθρα

Άλλα αντ’ άλλων με τις διαγνωστικές εξετάσεις!

Μπήκαν λοιπόν σε λειτουργία, τέθηκαν σε εφαρμογή οι κόφτες, οι κανόνες επί το ευγενικότερον των διαγνωστικών εξετάσεων που προβλέπονται στο ΦΕΚ 2221Β/18-7-2016. Τα κατάφερε η ΗΔΙΚΑ , κατόρθωσε επιτέλους να εφαρμόσει τους “Κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων”. Σύμφωνα με αυτούς υπολογίζεται το μέσο παραπεμπτικό ανα ειδικότητα και ICD-10.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: ΕΟΠΥΥ: Νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε τι κόβεται

Kι ως μέσο παραπεμπτικό ορίζεται ο μέσος όρος δαπάνης, πάντα για την ίδια ειδκότητα και το ίδιο ICD-10 για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Οταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% αυτού, του μέσου παραπεμπτικού δηλαδή, τότε καταγράφεται η υπέρβαση.

Ενημερώνεται ο γιατρός, το σύστημα, κι ο ΕΟΠΥΥ. Μέσο παραπεμπτικό ανα ειδικότητα και ICD-10. Δηλαδή άλλο «μέσο παραπεμπτικό» έχουν οι παθολόγοι, οι γενικοί ιατροί, οι πνευμονολογοι, οι παιδίατροι για την πνευμονία (J15.9 Βακτηριακή πνευμονία, μη καθορισμένη).

Άλλο «μέσο παραπεμπτικό» και οι καρδιολόγοι, οι παθολόγοι, οι γενικοί ιατροί, για την στεφανιαία νόσο (I25 Χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια). Αλλό «μεσο παραπεμπτικό» οι ορθοπαιδικοί, οι ενδοκλρινολόγοι, οι ρευματολόγοι, οι παθολόγοι, οι γυναικολόγοι, οι παθολόγοι, οι γενικοί ιατροί, για την οστεοπόρωση (M81.0. Ιδιοπαθής οστεοπόρωση). Δηλαδή άλλα αντ΄ άλλων.

Πως υπολογίστηκε το «μέσο παραπεμπτικό» ανά ειδκότητα; Είναι απλό, κατά τον συντάκτη του ΦΕΚ, ως «μέσο παραπεμπτικό» ορίζεται ο μέσος όρος της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα παραπεμπτικά της ίδιας ειδικότητας και για το ίδιο ICD-10.

Για τον υπολογισμό του μέσου παραπεμπτικού ανά ειδικότητα και ICD-10 λαμβάνεται υπόψη το αμέσως προηγούμενο έτος δηλαδή από 1 Ιανουαρίουμέχρι 31 Δεκεμβρίου. Τι δε καταλαβαίνεις ; Για άλλη μια φορά προχειρότητα και βιασύνη. Θα το ξαναπώ, με κίνδυνο να γίνω γραφικός.

Είμαστε γιατροί, εξετάζουμε, διαγιγνώσκουμε, θεραπεύουμε, φροντίζουμε, περιθάλπτουμε πολίτες που είχαν την ατυχία να αρρωστήσουν, δεν παρέχουμε εξετάσεις! Είμαστε ΙΑΤΡΟΙ,έχουμε ασθενείς κι όχι πελάτες. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα όρια συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων! Πίνακες ανά ειδικότητα

Σκέφτομαι πως αυτός που το σκέφτηκε όλο αυτό αν έβαζε το μυαλουδάκι του να δουλέψει παραγωγικά πόσα θα είχε να ωφεληθεί, η υγεία, οι πολίτες, η Χώρα μας. Κι ο ασθενής, ο δυστυχής πολίτης που αρρώστησε, δε θα γυρίζει από γιατρό σε γιατρό, από ειδικότητα σε ειδικότητα για να μαζέψει πολλά «μέσα παραπεμπτικά»…!

Ναι ξέρω… θα μου πείτε για τους άλλους, τους προηγούμενους κόφτες τους ημερολογιακούς, των είκοσι ημερών (τελευταία επινόηση), αυτούς δηλαδή που δε μπορεί να γράψει εξετάσεις αν δε περάσουν είκοσι ημέρες, αυξάνοντας το διάστημα από τους κόφτες των τεσσαρων ημερών (παλαιότερη επινόηση) που θα μπλοκάρουν την γιατρότσαρκα του ασθενούς.

Μα στο τέλος θα μάθει, ο δυστυχής πολίτης που αρρώστησε, και θα διαλέγει τον γιατρό που έχει το καλύτερο «μέσο παραπεμπτικό» ανά παθηση (ICD-10) και θα πηγαίνει μόνο σε αυτόν. Επιλογή ιατρού με απλά λογιστικά κριτήρια. Σημεία των καιρών.

Αυτοί οι σωτήρες που θέλουν να μας σώσουν, ωστόσο δεν γνωρίζουν οτι ένας καρδιοχειρουργός στο σύστημα δε μπορεί να γράψει υπέρηχο καρδιάς, ή ακόμα ο νεφρολόγος δε μπορεί να γράψει Mayer κοπράνων. Τελικά η σύγχρονη τεκμηριωμένη ιατρική, δεν έχει κατευθυντήριες οδηγίες μόνο «μέσο παραπεμπτικό».

Επιτέλους επιβάλλεται να δημιουργήσουμε, λειτουργική, άμεσα προσβάσιμη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πλήρης διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας. Άμεση απόδοση των εισφορών περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ. Αξιοποίηση όλων των ιατρών (ελευθέρων επαγγελματιών και Κ.Υ.).

Αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και ανάπτυξη αστικών κέντρων 24ωρης εφημερίας. Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη στον γιατρό της εμπιστοσύνη του, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης. Εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.

Επιτέλους να τεθεί όριο ετήσιας δαπάνης στον ασθενή, που προεγκρίνεται και πιστώνεται στην αρχή κάθε έτους, με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, την νοσηρότητα. Κάθε ιατρική επίσκεψη και εξέταση θα αφαιρείται από αυτό.

Με κανόνες παραπομπής του ασθενούς στο νοσοκομείο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Σύστημα ανθρωποκεντρικό που οδηγεί στον εξορθολογισμό των δαπανών. Γιατί απλά τα νοσοκομεία είναι για τον ασθενή και η πρωτοβάθμια υγεία για τον πολίτη.

Τολμήστε, οι τολμηρές επιλογές σε καιρούς κρίσεις δίδουν την λύση. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει…!

ΧΑΡΗΣ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε εφαρμογή το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε πόσες δικαιούται κάθε ασθενής

«Κουρεύει» τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button