Η φωνή του ασθενούς

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Ζητά την άρση του αποκλεισμού των ασθενών από το δικαίωμα στην αναδοχή και την υιοθεσία

Με αφορμή την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μία οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία» για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προασπίσει στην πράξη το δικαίωμα των χρόνιων πασχόντων στην οικογένεια και να άρει τις διακρίσεις που παράγει η αόριστη διατύπωση του ισχύοντος νόμου σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το νόμο 4538/2018, ανάδοχοι ή θετοί γονείς μπορούν να γίνουν τα άτομα με «καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται στο κείμενο ή σε μεταγενέστερη ερμηνευτική εγκύκλιο πώς ορίζονται οι συγκεκριμένες καταστάσεις, με ποια επιστημονικά κριτήρια και μέσα από ποιες διαδικασίες.

Η ευρεία αυτή διατύπωση αφήνει περιθώρια υποκειμενικών κρίσεων σχετικά με την πληρότητα των προϋποθέσεων από τους υποψήφιους γονείς και απειλεί την ίση μεταχείριση πολιτών που η πάθησή τους βάσει τεκμηρίωσης ουδεμία επίπτωση έχει στην ικανότητα ανατροφής ενός παιδιού, όπως για παράδειγμα ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή παθήσεις του κυκλοφορικού ή αναπνευστικού συστήματος.

Επιπλέον, ο νόμος χρησιμοποιεί ως προϋπόθεση τη διατύπωση «ιδίως να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα», παραγνωρίζοντας ότι παθήσεις όπως ο HIV και οι ηπατίτιδες Β και C δε μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή.

Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, αναδεικνύει τον υψηλό συμβολισμό που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία και να άρουν τον αποκλεισμό των ασθενών από το δικαίωμα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ως ένα μέτρο αποκατάστασης της ισονομίας και καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων σε βάρος τους, που υπηρετεί ταυτόχρονα το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button