ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αισιοδοξία από τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης-Παράγει αντισώματα

Ασφαλές για τον οργανισμό χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατλα του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το BBC το εμβόλιο που παρασκευάστηκε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο είναι ανεκτό από τον οργανισμό.

Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τον κορονοϊό.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, το πειραματικό εμβόλιο για την Covid-19, παρήγαγε διπλή ανοσολογική ανταπόκριση σε άτομα από 18 έως 55 ετών και διαρκούσε τουλάχιστον δύο μήνες, όπως γράφει το Associated Press.

Αργεί το εμβόλιο του κορονοϊού

Έτσι, θα χρειαστούν τουλάχιστον οι διπλές δόσεις, προκειμένου να παρέχει προστασία και να μειωθεί η μετάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό.  Μάλιστα, προτείνουν τη αναμνηστική δόση, αλλά αυτό θα ελεγχθεί επιστημονικά από τις επόμενες κλινικές μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το BBC.

Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες το έκαναν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κορονοϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να του επιτεθεί.

Πώς κατασκευάστηκε

Η ομάδα της Σάρας Γκίλμπερ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει χρησιμοποιήσει ιούς που πήρε από χιμπατζήδες και τους έχει τροποποιήσει γενετικά ώστε να κάνουν τη «δουλειά», δηλαδή να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης είχε χρησιμοποιηθεί το 2012 στον προηγούμενο κορονοϊό, τον Mers, και είχε αποτύχει. Τώρα όμως, δοκιμάζεται με κάποιες αλλαγές και όπως φαίνεται με επιτυχία στον νέο κορονοϊό Sars-Cov-2.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button