ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Αναμονή πάνω από 25 μέρες για χειρουργείο σε επείγοντα ογκολογικά περιστατικά στο ΕΣΥ! Τι καταγγέλλουν οι ασθενείς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Γολγοθάς εξακολουθεί να είναι ένα χειρουργείο σε δημόσιο Νοσοκομείο ακόμη κι αν το περιστατικό είναι επείγον. Χαρακτηριστική η περίπτωση των ογκολογικών ασθενών, των ασθενών δηλαδή που πρωτοδιαγιγνώσκονται με τη νόσο και χρειάζονται άμεσα χειρουργική επέμβαση.

Παρά την θλίψη και το σοκ μετά την ανακοίνωση ότι πάσχουν από καρκίνο, πρέπει να συνεχίσουν να ζουν σε αγωνία μέχρι να βρεθεί ελεύθερο χειρουργικό τραπέζι. Κάτι που βέβαια δεν είναι τυχαίο.

«Μόλις ένας ογκολογικός ασθενής μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο πρέπει και να ζήσει μέσα στις αγωνία για τις επόμενες ημέρες. Κατά μέσο όρο η αναμονή για ένα χειρουργείο ακόμη και στα επείγοντα ογκολογικά περιστατικά, είναι 25 ημέρες» αναφέρει στο HealthReport.gr η κ.Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Η κ.Ζωή Γραμματόγλου

Αντίστοιχα δραματικές είναι οι αναμονές και για ακτινοθεραπείες, σύμφωνα με την κ.Γραμματόγλου, αφού κατά μέσο όρο φθάνουν τους δύο μήνες.

Λίστες χειρουργείων μόνο στα …χαρτιά

Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και σήμερα η αναμονή για επείγουσες χειρουργικές ογκολογικές επεμβάσεις είναι κατά μέσο όρο 25 ημέρες.

Οι πολυσυζητημένες και πολυδιαφημισμένες λίστες χειρουργείων, λίστες προτεραιότητας δηλαδή, καταστρατηγούνται ουσιαστικά από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας τους. Είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό να τηρείται η σειρά προτεραιότητας για μία επέμβαση, ώστε να καταργηθεί στην πράξη το γνωστό φακελάκι.

Ωστόσο διάφοροι…λειτουργοί του Ιπποκράτη μόνο στα… χαρτιά βέβαια, φρόντιζαν από την πρώτη στιγμή να τις ξεπερνούν επικαλούμενοι επείγοντα περιστατικά. Πληροφορίες μάλιστα του HealthReport.gr αναφέρουν ότι πολλοί διοικητές νοσοκομείων ήρθαν σε κόντρα με γιατρούς, όταν επιχείρησαν να αναζητήσουν τις αιτίες που κάποιοι ασθενείς ήταν στην αναμονή ενώ θα έπρεπε να προηγηθούν με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Αλλαγές

Η παράκαμψη της λίστας χειρουργείων είναι γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας- λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr – γι αυτό και ετοιμάζονται άμεσα αλλαγές. Διαβάστε ΕΔΩ τι θα αλλάξει: «Έρχονται αλλαγές στις λίστες χειρουργείων στα Νοσοκομεία! Τι ετοιμάζεται»

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη ομάδα στο υπουργείο Υγείας μελετά όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να μην ξεπερνιέται η σειρά προτεραιότητας των ασθενών, καθώς έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί όλα τα επιστημονικά τρικ που χρησιμοποιούν διάφοροι για να χειρουργούν πρώτα και επιμελώς τους δικούς τους ασθενείς. Αφήνοντας βέβαια στην αναμονή όσους δεν έχουν Μπάρμπα στην Κορώνη ή φακελάκι στην τσέπη.

Αξιοσημείωτο είναι σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr ότι θα υιοθετηθούν από το υπουργείο Υγείας ειδικά κριτήρια για την εισαγωγή σε χειρουργείο, που θα είναι στα πρότυπα του εξωτερικού. Ήδη έχουν μελετηθεί οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης με τις οποίες καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από κόσκινο ξανά οι λίστες χειρουργείων! Τι θα αλλάξει ο Κικίλιας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button