sport-medicineΕιδήσεις ΥγείαςΣυμπληρώματα Διατροφής

Αργινίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει;

Η πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυναμική ισορροπία των πρωτεϊνών στο σώμα μας, δηλαδή η διαρκής διάσπαση και επανασύνθεσή τους. Παράλληλα η κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων η Λιάνα Πούλια, MMedSci, PhD Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος σε σχετικό της άρθρο στην ιστοσελίδα www.sustenium.gr. Και συνεχίζει:

Το βασικό δομικό συστατικό των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Στην ανθρώπινη διατροφή συναντάμε 20 βασικά αμινοξέα, τα οποία διακρίνονται σε:

Απαραίτητα, τα οποία δε μπορούν να συντεθούν στο σώμα μας
Μη απαραίτητα, τα οποία μπορούν να συντεθούν στον οργανισμό μας
Ημι-απαραίτητα, τα οποία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ηλικία, στρες, νοσήματα) λειτουργούν ως απαραίτητα.

Η αργινίνη ή L-αργινίνη είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που προσλαμβάνουμε μέσω των πρωτεϊνών της διατροφής μας. Χαρακτηρίζεται ως ημιαπαραίτητο αμινοξύ, γιατί αν ο οργανισμός μας μπορεί να το συνθέσει υπό προϋποθέσεις, οι ανάγκες μας ξεπερνούν τη δυνατότητά του αυτή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το προσλάβουμε μέσω της διατροφής.

Κύρια πηγή αλανίνης για τον οργανισμό μας είναι τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα ζωικής κυρίως προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, ενώ μικρότερα ποσά υπάρχουν και στη σόγια, τον πασατέμπο και τα φιστίκια. Μια ισορροπημένη διατροφή, που καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνες συνήθως επαρκεί στο να καλύψει τις ανάγκες σε αργινίνη. Σε ειδικές καταστάσεις όμως μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική χορήγησή της.

Σύμφωνα με την κ. Πούλια η αργινίνη συμμετέχει στην παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου ή νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) στο σώμα μας. Το ΝΟ συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή των αγγείων και την καλύτερη έτσι κυκλοφορία του σώματος. Έτσι, η αργινίνη έχει συνδεθεί με θετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα.

Εκτός από τη συγκεκριμένη δράση, πρόσφατες μελέτες συνδέουν την αργινίνη με δράσεις που αφορούν την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη γρηγορότερη επούλωση τραυμάτων και την αύξηση της αντοχής κατά τη σωματική δραστηριότητα.

Πηγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλή ενέργεια και κόπωση: Αυτοί είναι οι top λόγοι

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώει το παιδί αθλητής;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button