Ειδήσεις Υγείας

Γάγγλιο του καρπού: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Όπως εξηγούν οι επιτήμονες της Αμερικανικής Ορθοπεδικής Εταιρείας το γάγγλιο “είναι καλοήθης κύστη γεμάτη με διαυγές κολλώδες υγρό που βρίσκεται συνήθως στην άρθρωση του καρπού και μπορεί να επηρεάζει την κίνηση των αρθρώσεων ή να προκαλεί πόνο κατά την κίνηση”.

Συνήθως τα γάγγλια εμφανίζονται:

-Στη ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δαχτύλων
-Στη ράχη του καρπού (70 %)
-Στην κερκιδική και παλαμιαία πλευρά του καρπού
-Στη βάση των δακτύλων
-Ενδοοστικά, στα οστά του καρπού

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οι αιτίες που δημιουργούν τα γάγγλια είναι άγνωστες όμως εικάζεται ότι μπορεί να οφείλονται σε τραυματισμό ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις των ιστών που παράγουν αρθρικό ή υγρό “λιπάνσεως” των αρθρώσεων. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το μέγεθος των γαγγλίων μπορεί να αυξομειώνεται, ανάλογα με το πόσο κουράζεται το χέρι.

Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι βρίσκονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60 ετών, ενώ οι γυναίκες το εμφανίζουν τρεις έως πέντε φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η δυσαναλογία αυτή πιθανόν οφείλεται στην πιο στενή ανατομική κατασκευή στις γυναίκες του καρπιαίου συνδέσμο. Μάλιστα είναι συχνότερα σε άτομα που εκτελούν χειρωνακτική εργασία.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές τα γάγγλια δεν δίνουν συμπτώματα και μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου ακόμη και χωρίς θεραπεία. Όμως αρκετές φορές προκαλούν πόνο, μουδιάσματα ή αδυναμία στα δάκτυλα.

Αντιμετωπίση

Τα γάγγλια στον καρπό αντιμετωπίζονται είτε με παρακέντηση όπου αφαιρείται το ζελατινώδες υγρό είτε με χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε αυτή την δεύτερη περίπτωση τα γάγγλια θεραπείονται οριστικά με χειρουργική αφαίρεση για την οποία συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία και αφαιρείται με τοπική αναισθησία. Η αφαίρεση του γαγγλίου γίνεται διά μέσου μιας τομής ακριβώς πάνω από τη διόγκωση και αφαιρείται μαζί με το μίσχο του. Ο συνήθης χρόνος αποθεραπείας έπειτα από χειρουργική επέμβαση είναι δύο με τρεις εβδομάδες. Η επανεμφάνιση των γαγγλίων, στις περιπτώσεις που η αφαίρεση είναι πλήρης, είναι σπάνια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button