Ειδήσεις Υγείας

Δείτε το “μενού” που χαρίζει καλή όραση

Αλλάζοντας κάποιες κακές συνήθειες και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή είναι δυνατόν να αποκτήσετε καλή όραση.

Το κατάλληλο μενού

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, οι κολοκύθες, οι γλυκοπατάτες, οι κίτρινες πιπεριές και οι κρόκοι αυγών περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν από τα προβλήματα που οφείλονται στην γήρανση και σχετίζονται με την τύφλωση και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Παράλληλα  ο φρέσκος χυμός καρότου έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα μάτια.

Επίσης, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, λεκιθίνη και κυστεΐνη είναι μια άλλη χρήσιμη προσθήκη στη διατροφή σας. Τέτοιες τροφές είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρύδια, τα γαλακτοκομικά, το λάδι καρύδας και τα όσπρια. Αυτές οι τροφές προστατεύουν μειώνουν ειδικά τον κίνδυνο καταρράκτη.

Τα βατόμουρα, η μαύρη σταφίδα και τα goji berries είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ματιών.

Ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί παρέχουν εν αφθονία απαραίτητα λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην υγεία των κυτταρικών μεμβρανών στα μάτια.

Επιπλέον, οι βιταμίνες C και Ε, μαζί με τον ψευδάργυρο και τον χαλκό (μέταλλα), είναι επίσης χρήσιμα για τη διατήρηση της υγιούς όρασης. Τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης καλές πηγές βιταμίνης C, ενώ οι ξηροί καρποί με κέλυφος (κυρίως τα αμύγδαλα) είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και χαλκό. Το βόειο κρέας, το κρέας από κυνήγι και τα αυγά είναι πλούσιες τροφές σε ψευδάργυρο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button