Ειδήσεις Υγείας

Δυσανεξία στη γλουτένη: Τα σημάδια που «χτυπάνε καμπανάκι»

Ένα στα 100 άτομα υπολογίζεται ότι πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι η μη αντοχή του οργανισμού στην πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ασθένεια διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία.

Έτσι στους ενηλίκους, και στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης, ακόμη και όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια, εκδηλώνουν αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση αλλά και διάφορες ορμονικές διαταραχές.

Στα βρέφη και στα παιδιά τα πρώτα συμπτώματα είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η διάρροια και η απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους πάσχοντες είναι:

Πεπτικά προβλήματα

Νευρολογικά συμπτώματα, όπως λιποθυμίες ή ένα συναίσθημα απώλειας της ισορροπίας.

Ορμονικές διαταραχές, όπως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανεξήγητη στειρότητα.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.

Φλεγμονή πόνος στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.

Αντιμετώπιση

Μοναδική θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δίαιτα με τροφές χωρίς γλουτένη. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας για την Kοιλιοκάκη επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες καλό είναι αποφεύγουν:

Γιαούρτι με δημητριακά

Mακαρόνια

Γλυκά με παντεσπάνι

Γλυκά με φύλλο

Γλυκά με αλεύρι

Μπίρα

Γκοφρέτες

Aλεύρι από σιτάρι, σίκαλη ή βρόμη

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button