Συνεντεύξεις - Άρθρα

Δωρεάν ή ..«δωρεάν» ιατρικές εξετάσεις; Τι να προσέξουμε

Με τους ανασφάλιστους πολίτες να ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι επόμενο το κόστος των ιατρικών εξετάσεων και επισκέψεων να κλείνει την πόρτα της πρόληψης και περίθαλψης σε πάρα πολλούς.

 

Λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθούν να δώσουν πολλά κοινωνικά ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, και ιδιώτες ιατροί, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή. Την εύηχη λέξη «ΔΩΡΕΑΝ» θέλουν να εκμεταλλευτούν όμως κάποιοι, καμουφλάροντας από πίσω σωρεία έξτρα χρεώσεων. Μοιάζει, για παράδειγμα, με τις διαφημίσεις για δωρεάν ταξίδια, που ενώ καλύπτουν κάποια φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, υποχρεώνουν τον «τυχερό» να διαμείνει και να δειπνήσει σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο με δικά του έξοδα.

 

Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο μας έβγαλε δεκάδες ανακοινώσεις για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις αυτές τις ημέρες, όπως εξέταση ήπατος «fibroscan» από 15-20 Δεκεμβρίου στο Λαϊκό ή εξετάσεις αίματος, ούρων, και Παιδιατρικό έλεγχο ως τις 13 Δεκεμβρίου στο Ιασώ Παίδων. Πώς μπορούμε όμως να αποφύγουμε τις παγίδες που κρύβονται ανάμεσα σε όλες αυτές τις προσφορές;

 

Ορισμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προσφέρουν την πρώτη ιατρική εξέταση χωρίς χρέωση, αποσκοπώντας στην εδραίωση μιας πελατειακής σχέσης που θα φέρει κέρδος από όλες τις επόμενες επισκέψεις.

 

Δηλαδή, ο «γιατρός»/πωλητής (που αμείβεται ανα «κεφάλι») θα χρησιμοποιήσει πολυσύλλαβους όρους και ευρεία κινδυνολογία για να πείσει τον ασθενή για την αναγκαιότητα μιας δεύτερης επίσκεψης.

 

Άλλοι επιτήδειοι ιδιωτικών κολοσσών της Υγείας διαφημίζουν ένα δωρεάν «πλήρες» διαγνωστικό πακέτο, το οποίο όμως εμπλουτίζεται ξανά και ξανά από πρόσθετες εξετάσεις που κρίνει ο γιατρός απαραίτητες για την ορθότερη διάγνωση.

 

Έτσι, μπορεί π.χ να μας χαρίζουν μια γενική αίματος και ούρων για να μας προσελκύσουν, όμως φεύγοντας θα μας χρεώσουν για τον επιπλέον βιοχημικό έλεγχο, υπερήχους, ακτινογραφίες, κλπ που θα καταστεί αναγκαίος.Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατό καλύτερη μας ενημέρωση, μέσω κάποιας ιστοσελίδας ή προτιμότερο δια τηλεφώνου.

 

Αν επιμείνουμε αρκετά, ακόμα και ο πιο έμπειρος τηλε-πωλητής θα «σπάσει» και θα μας αποκαλύψει όλους τους πιθανούς όρους-παγίδες.Το δεύτερο μας βήμα θα πρέπει να αφορά ένα σωστό προγραμματισμό σε συνεργασία με τον οικογενειακό μας ιατρό.

 

Για παράδειγμα, αν ο γιατρός μας προτείνει κάποιες εξετάσεις, μπορούμε να αναζητήσουμε σε ποια κέντρα και πότε θα μπορέσουμε να τις κάνουμε δωρεάν, και να ελέγξουμε αν αυτό το χρονοδιάγραμμα αντικρούεται με κάποιο επείγον πρόβλημα της υγείας μας.

 

Επισκεπτόμενοι τα διαγνωστικά αυτά κέντρα, θα έχουμε πάντα στο νου μας να πραγματοποιήσουμε μόνο τις προσφερόμενες εξετάσεις, αρνούμενοι ευγενικά οποιαδήποτε περαιτέρω ιατρική επίσκεψη ή έλεγχο.

 

Συλλέγοντας τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε, τέλος, θα επιστρέψουμε στον ιατρό της εμπιστοσύνη μας για την τελική διάγνωση και αντιμετώπιση. Έτσι θα έχουμε πραγματοποιήσει μια σημαντική οικονομία, εξεταζόμενοι παράλληλα στα καλύτερα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής!

 

Με την κατάλληλη προσοχή και ενημέρωση, οι πολίτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δωρεάν προσφορές αυτές, χωρίς να υποστούν οι ίδιοι εκμετάλλευση!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button