ΆρθραΠαιδίΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Επιστολή γροθιά στο στομάχι μιας μητέρας που το παιδί της τρέφεται με υποαλλεργικό γάλα! Τι καταγγέλλει

Τη μεγάλη ταλαιπωρία αλλά και το άγχος που υφίσταται οι γονείς των παιδιών που τρέφονται με υποαλλεργικό γάλα περιγράφει με δραματικό τρόπο μια Ελληνίδα μητέρα σε επιστολή που απέστειλε στην Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής ζητώντας την παρέμβασή της.

Αιτία είναι το γεγονός ότι η συνταγογράφησή του γίνεται μόνο από δημόσιο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει ότι οι οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο σε ειδικό αλλεργιολογικό τμήμα και να περιμένουν για το ραντεβού αρκετούς μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το ειδικό υποαλλεργικό γάλα, το κόστος του οποίου ξεκινά από τα 16 ευρώ το κουτί.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η μητέρα “δεν ζητήσαμε κάτι που δεν δικαιούμαστε. Δουλεύουμε και οι δύο με βασικούς μισθούς και παλεύουμε να μείνουμε σε μια χώρα που μας διώχνει. Η απογοήτευση είναι απίστευτη.

Λυπάμαι και συμπονώ τους γονείς αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν το γάλα του παιδιού τους, γιατί κάποιος αποφάσισε να κάνει τόσο δύσκολη τη διαδικασία. Γιατί κάποιος δεν σκέφτηκε ότι πρόκειται για μωρά δύο και τριών μηνών”.

Στην ίδια επιστολη αφού περιγράφει την περιπέτειά της εύχεται να λυθεί το ζήτημα όχι τόσο για εμάς, γιατί μέχρι να γίνει αυτό το μωρό μας θα έχει μεγαλώσει, όσο για τους γονείς εκείνους που πέφτουν στην ανάγκη της κάθε κυρίας στις γραμματείες των δημόσιων νοσοκομείων που τους μεταχειρίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε φορολογούμενοι πολίτες και δικαιούμαστε κράτος πρόνοιας για εμάς και τα παιδιά μας. Κράτος πρόνοιας για όλους, όχι για λίγους.

 

Το θέμα στον υπ. Υγείας

Από την πλευρά τους οι παιδίατροι προώθησαν, με τη σειρά τους, την επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, επανερχόμενοι στη διαδικασία συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των ειδικών υποαλλεργικών γαλάτων, για βρέφη που παρουσιάζουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας σημειώνοντας:

Όπως σας είναι γνωστό, αν και ο παιδίατρος είναι που συνήθως βάζει την διάγνωση, εν τούτοις δεν μπορεί να συνταγογραφήσει το ειδικό γάλα. Αποτέλεσμα:

Για τη συνταγογράφηση οι γονείς πρέπει να κλείσουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο σε ειδικό αλλεργιολογικό τμήμα. Ραντεβού δεν υπάρχουν άμεσα παρά μόνο μετά από 2 – 3 μήνες.

Μέχρι να έρθει η ώρα για το ραντεβού, οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους ένα ειδικό γάλα που η πολιτεία τους το παρέχει δωρεάν.

Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν το βρέφος (συνήθως νεογέννητο ή 1 – 2 μηνών το πολύ), στο νοσοκομείο, με κίνδυνο το μωρό να κινδυνεύσει να κολλήσει κάποια λοίμωξη από το νοσοκομείο. Πολλοί από τους γονείς δεν θέλουν να πάνε το παιδί τους στο νοσοκομείο για τον λόγο αυτό και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους το ειδικό γάλα.

Οι γονείς χάνουν χρόνο από την δουλειά τους για να τρέχουν στα δημόσια νοσοκομεία, που πολλές φορές είναι στην άλλη άκρη από το σπίτι τους.

Όταν το γάλα τελειώσει αναγκάζονται να περάσουν την ίδια διαδικασία.

Με τον τρόπο αυτό φορτίζονται με φόρτο εργασίας δευτεροβάθμιες δομές Υγείας, που η δουλειά τους είναι να ασχολούνται με ασθενείς που χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης και φροντίδας και όχι με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως η συνταγογράφηση ειδικών γαλάτων.

Ένα μεγάλο ποσοστό γονιών, λόγω της διαδικασίας αυτής πληρώνει από την τσέπη του τα ειδικά αυτά γάλατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά η μεταφορά φαρμάκων με courier μετά τις ντροπιαστικές ουρές στα φαρμακεία! Ποιος θα πληρώνει τα έξοδα

ΕΟΠΥΥ: Άγριο κούρεμα σε μαγνητικές, αξονικές και μαστογραφίες με νέα απόφαση! Τι αλλάζει για ασθενείς και διαγνωστικά κέντρα

Διαγνωστικές εξετάσεις με το σταγονόμετρο από τις αρχές Ιουλίου! Τι αλλάζει

Σχετικά Άρθρα

Back to top button