Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Ηλιακό έγκαυμα: Δείτε πώς να ανακουφιστείτε από τον πόνο και τη φαγούρα!

Αυτό συμβαίνει όταν ο βαθμός της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου υπερβαίνει την ικανότητα της φυσικής χρωστικής του σώματος, που ονομάζεται μελανίνη, να προστατεύσει το δέρμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η UV ακτινοβολία καταστρέφει το DNA των δερματικών κυττάρων. Αντιδρώντας σε αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα, αλλά επειδή η ακτινοβολία UV δεν διεισδύει όσο οι ακτίνες Χ και άλλες μορφές ακτινοβολίας, η ζημιά περιορίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος.

Η συνεχής έκθεση στον ήλιο με το να μην φοράτε αντηλιακό σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες, μπορεί επίσης να είναι αιτιολογικός παράγοντας για μια σοβαρή φαγούρα σε ηλιακό έγκαυμα.

Πώς να περιορίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να περιοριστεί διατηρώντας το δέρμα δροσερό και ενυδατωμένο, και καταπραΰνοντας τον κνησμό μαζί με άλλα συμπτώματα όπως πόνο και τη φλεγμονή.

Η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση ενός ηλιακού εγκαύματος είναι οι κομπρέσες παγωμένου νερού (να τις αφήνετε στο δέρμα σας για 20 λεπτά τη φορά και να τις βάζετε όσο συχνά χρειάζεστε, συνήθως κάθε 2-3 ώρες και επί όσες μέρες ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας).

Άλλη καλή επιλογή είναι η οδοντόπαστα (αλλά χωρίς μέντα ή παράγωγα μέντας όπως η μενθόλη, γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος) και το άπαχο γιαούρτι, το οποίο απάγει τη θερμότητα (όπως και η οδοντόπαστα) αλλά επιπλέον περιέχει πολύ νερό οπότε δρα και ενυδατικά.

Ποτέ μην βάλετε βαζελίνη ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν πετρελαίου σε δέρμα με ηλιακό έγκαυμα. Τα βούτυρα σώματος όπως το κακάο και το βούτυρο καριτέ, επίσης δεν προσφέρουν τίποτα στα ηλιακά εγκαύματα.

 Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει αλκαλικό χαρακτήρα και συμβάλλει στην αποκατάσταση του pH του δέρματος, πράγμα, που θα σας ανακουφίσει από την φαγούρα. Εάν μόνο μια μικρή περιοχή του δέρματος έχει πληγεί, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πάστα από 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με λίγο νερό.

Tips

Kάντε ένα δροσερό ντους για 15 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα.
Να φοράτε φαρδιά ρούχα από βαμβάκι για να σταματήσει ο περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button