ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Έρχεται συνεργασία ΕΟΔΥ με ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια για την εξέταση δειγμάτων! Τελειώνουν και τα αντιδραστήρια

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να αποστέλλονται δείγματα προς εξέταση για τον κορονοϊο.
Άλλωστε μέχρι στιγμής τα δημόσια εργαστήρια που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη δεν φαίνεται να μπορούν να ανταποκριθούν. Το βάρος των εξετάσεων και των δειγμάτων είναι μεγάλο.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, πλέον τελειώνουν και τα αντιδραστήρια.

Εξάλλου μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί στα δημόσια εργαστήρια πάνω 4.320 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού. Πάλι όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου όγκου.

Γι αυτό και πλέον τις τελευταίες ημέρες εξετάζονται μόνο οι ευπαθείς ομάδες που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα αλλά κυρίως όσοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με πνευμονία. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες για το πως και πότε γίνεται ο έλεγχος: «Κοροναϊός: Τέλος οι εξετάσεις σε όλα τα ύποπτα κρούσματα! Τι ανακοίνωσαν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ»

Έτσι με απόφαση της κυβέρνησης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα που αναμένεται να υπάρξει δραματική αύξηση των κρουσμάτων όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο ΕΟΔΥ έχει λάβει εντολή να προχωρήσει σε τέτοιες συνεργασίες. Ωστόσο φαίνεται ότι θα επιλεγούν μεγάλοι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαθέτουν τις υποδομές, αλλά και την τεχνολογία για να ανταπεξέλθουν στη συγκεκριμένη εξέταση.

Νέο εργαστήριο στον Ευαγγελισμό

Στο μεταξύ όμως το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της χώρας ο Ευαγγελισμός αναμένεται όπως τονίζουν πηγές στο HealthReport.gr, να ξεκινήσει εντός μίας εβδομάδας νέο εργαστήριο το οποίο θα πραγματοποιεί την εξειδικευμένη εξέταση σε δείγματα για τον κορονοϊό.

Στο εργαστήριο του Ευαγγελισμό θα αποστέλλονται δείγματα που θα λαμβάνονται από ασθενείς τόσο του ίδιου του νοσοκομείο, όσο και από άλλα μεγάλα του κέντρου της Αθήνας. Αναμένεται πάντως να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα ήδη υπάρχοντα δύο κέντρα της πρωτεύουσας, το Παστέρ και αυτό του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πάντως η ενίσχυση του εργαστηριακού τομέα με νέες δομές δεν αναμένεται να ελαφρύνει τις τσέπες των πολιτών που θέλουν να ελεγχθούν και το αν προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, καθώς η σημερινή τακτική δεν αναμένεται να αλλάξει και θα συνεχίζουν να ελέγχονται εργαστηριακά και προπαντός δειγματοληπτικά, οι ευπαθείς ομάδες με σοβαρά συμπτώματα αλλά και όσοι νοσηλεύονται με πνευμονία.

Να σημειωθεί ότι σήμερα όποιος πολίτης θέλει να ελεγχθεί για το αν έχει προσβληθεί από τον ιό, πρέπει να καταβάλει από 120 έως και 300 και πλέον ευρώ, τα οποία δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: ΝΙΜΤΣ και Άττικα αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό! Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button