Η φωνή του ασθενούς

Κυστική ίνωση: Τι θα καλύπτει στους ασθενείς ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ;

Ο Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα με αρκετές αλλαγές μεταξύ άλλων, θεσπίζει την αποζημίωση για συνεδρίες φυσικοθεραπείας μηνιαίως, την πλήρη κάλυψη των δαπανών για την επανεξέταση του μοσχεύματος σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού και ρυθμίζει πολλά άλλα θέματα που εκκρεμούσαν, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα αλλά και την τσέπη των ασθενών.

Οι παροχές

Σε ό,τι αφορά το νέο Κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπως δήλωσε η κυρία Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, «για πρώτη φορά λαμβάνεται ουσιαστική μέριμνα για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση με παροχές που λύνουν σοβαρά προβλήματα και ικανοποιούν χρόνια αιτήματα των ασθενών.

Συγκεκριμένα, με το νέο Κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ θεσπίζεται για πρώτη φορά η αποζημίωση δέκα συνεδριών φυσικοθεραπείας τον μήνα σε ετήσια βάση, ειδικά για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι οι ινοκυστικοί ασθενείς χρειάζονται καθημερινή αναπνευστική φυσικοθεραπεία προκειμένου να αποβάλλουν τις παχύρρευστες εκκρίσεις που συσσωρεύονται στους πνεύμονές τους.

Με το νέο κανονισμό παροχών καθιερώνεται επίσης να μην πληρώνουν οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση συμμετοχή 15% επί της τιμής αποζημίωσης για παρακλινικές εξετάσεις που πραγματοποιούν σε συμβεβλημένους παρόχους υγείας. Η πραγματοποίηση παρακλινικών εξετάσεων σε δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (νοσοκομεία ΕΣΥ, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά) παραμένει δωρεάν για τους ασφαλισμένους.

Τι είναι η κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 75.000 ανθρώπους στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 700 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα γεννιέται ένα παιδί με τη νόσο.

Η κυστική ίνωση προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα).

Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό έχουν ως συνέπεια να παράγονται στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα (π.χ. πάγκρεας, ήπαρ, έντερο) παχύρρευστες και αφυδατωμένες εκκρίσεις, οι οποίες συσσωρεύονται σε αυτά. Με το πέρασμα του χρόνου, τα όργανα υφίστανται βλάβες και οδηγούνται στην ανεπάρκεια.

Έως σήμερα έχουν εντοπιστεί σχεδόν 2.000 μεταλλάξεις του γονιδίου CFTR, η πιο συχνή από τις οποίες λέγεται F508del.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button