Η φωνή του ασθενούς

Κ.Ε.Φ.Ι.: «Καρκίνος, τι έχασα από αυτόν αλλά και τι κέρδισα από αυτόν»

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 ήταν μέρα γιορτής για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών- Εθελοντών- Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και την Ομάδα Γυναικολογικού καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι.

Από νωρίς το πρωί στην ηλιόλουστη και πλημμυρισμένη από ήχους και χρώματα πλατεία Συντάγματος στήθηκε περίπτερο ενημέρωσης για την σπουδαιότητα της πρόληψης.

Εθελοντές από το Κ.ΕΦ.Ι Αθηνών και το Κ.Ε.Φ.Ι Εριφύλλη μοιράζοντας φυλλάδια και βραχιολάκια με μηνύματα αισιοδοξίας για την ασθένεια και την αγάπη για τη ζωή ενημέρωναν τους πολίτες ενώ στο μεγάλο πίνακα που είχε εγκατασταθεί μπορούσε ο καθένας να γράψει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα με θέμα:
«Καρκίνος, τι έχασα και τι κέρδισα από αυτόν»

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα που διήρκησε η εκδήλωση, συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον σε αυτή τη δράση που βασική προτεραιότητα της ήταν οι πολίτες να μπορέσουν να δουν με διαφορετική ματιά ένα θέμα που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα όλους μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή το ιατρικό συνέδριο του ESGO/ENGAGe (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου), που φέτος έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την 1η έως 5 Νοεμβρίου 2019.

Βασικό μήνυμα των διοργανωτών στο οποίο ανταποκρίθηκαν ένθερμα δεκάδες πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πλατεία Συντάγματος:

«Να δείξουμε ότι παρά τη νόσο είμαστε ακόμα εδώ και είμαστε ενεργοί πολίτες. Όταν αποδεχτείς το αρνητικό, το δεις, το ομολογήσεις, τότε μπορείς να ανοιχτείς στο φως, να συνηδειτοποιήσεις ότι αυτή η εμπειρία κρύβει μέσα της και κέρδος, και πώς αυτή η περιπέτεια ανοίγει νέους δρόμους στη ζωή σου».

Παράλληλες δράσεις ήταν το face – painting για μικρούς και μεγάλους αλλά και η δημιουργία διάφορων κατασκευών με θέμα την πρόληψη και την απομάκρυνση του φόβου για τον καρκίνο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συνεδρίου, οι οποίοι έδωσαν τα δικά τους μηνύματα για τον αγώνα που και οι ίδιες έχουν κάνει και έχουν κερδίσει ξανά τη ζωή.

Την ίδια μέρα στις 7 το απόγευμα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο του 21ου Ευρωπαϊκού Γυναικολογικού – Ογκολογικού Συνεδρίου η Τέτη Νικολοπούλου και η Μαρία Φουντούλη δημιούργησαν ένα ντουέτο, με τίτλο «Magnetic resonance imaging ή MaRIa’sdance.»

Μια performance βασισμένη στην παράσταση τους με τίτλο το «Δώρο», η οποία είχε παρουσιαστεί την Άνοιξη του 2019, στην Αθήνα.

Οι δυο καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Μαρίας Παπαγεωργίου, υπεύθυνη της ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών, να χορέψουν στους ήχους του μαγνητικού τομογράφου και να προσφέρουν την εμπειρία της πράξης του χορού ως «Δώρο» στους συνανθρώπους μας. Με έμφαση στη σωματοποίηση, η συγκεκριμένη παράσταση πρότεινε την κίνηση, την επαφή και την επικοινωνία μέσω του σώματος ως στάση ζωής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button