Η φωνή του ασθενούς

Νέοι Ορίζοντες στη θεραπεία της Χρόνιας Πνευμονικής Υπέρτασης

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας» Ιωάννα Αλυσανδράτου ευχαριστώντας τον κ. Βασίλειο Βούδρη, Διευθυντή Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Συντονιστή Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ που φιλοξένησε στο Τμήμα του τις πρώτες BPA, τον κ. Παναγιώτη Μινογιάννη, Γενικό Διευθυντή ΩΚΚ ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και υποστήριξε την όλη προσπάθεια του Συλλόγου Ασθενών, τους συντελεστές του Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης του Νοσοκομείου «Αττικόν» που υποστήριξαν θερμά το πρόγραμμα των BPA και «ανοίγουν και αυτοί σε λίγη ώρα την πόρτα του αιμοδυναμικού τους για να πραγματοποιήσει εκεί ο καθηγητής Matsubara την πρώτη συνέδρια σε ασθενή του ιατρείου τους» και τέλος, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης «που στάθηκε αρωγός της προσπάθειας μας και έτσι δώσαμε όλοι το μάθημα που πρέπει να παίρνουμε όλοι μαζί για τα σπάνια νοσήματα, ότι η συνεργασία είναι η επιτυχία!».

Επίσης, η κυρία Αλυσανδράτου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του καθηγητή Matsubara, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «είναι ο πατέρας, ο μάστερ των επεμβάσεων αυτών στον κόσμο αφού είναι ένας γιατρός με τεράστια εμπειρία, πρωτοπόρος σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις, ένας εξαιρετικός δάσκαλος που επισκέπτονται από όλο τον πλανήτη γιατροί για να εκπαιδευτούν δίπλα του, αλλά κύρια είναι σπουδαίος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με μαγικά χέρια και τεράστια καρδιά η οποία τον οδήγησε στην χώρα μας αφιλοκερδώς να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους έλληνες ασθενείς με ΧΘΠΥ, όχι μόνο κάνοντας τους τις πρώτες συνεδρίες ο ίδιος αλλά και εκπαιδεύοντας γιατρούς μας ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το έργο του δίνοντας ελπίδα ζωής σε πολλούς συνασθενείς μας».

 

 

 

 

 

 

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι όλη η οργάνωση και υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού προγράμματος για την χώρα μας εκπονήθηκε από τον Σύλλογο των Ασθενών και με αυτή την επιτυχή έκβαση ίσως είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σύλλογος ενός σπάνιου μάλιστα νοσήματος καταφέρνει να εδραιώσει στην χώρα μια τόσο σημαντική θεραπευτική επιλογή.

Κατά το χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΩΚΚ Παναγιώτης Μινογιάννης τόνισε: «Η εφαρμογή της μεθόδου στο Νοσοκομείο μας είναι σημαντική για την Ελλάδα καθώς βοηθά το Σύστημα Υγείας να εξοικονομήσει πόρους που θα έπρεπε διαφορετικά να διατεθούν για να μεταβούν οι ασθενείς σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Συμβάλλει ακόμη στην περαιτέρω εξειδίκευση και διάχυση της γνώσης ανάμεσα στους Έλληνες Ιατρούς και μπορεί να κάνει το Ωνάσειο, πόλο έλξης για ασθενείς από όμορες και όχι μόνο, χώρες». Κλείνοντας ο κ. Μινογιάννης ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο του Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας κ. Ιωάννα Αλυσανδράτου για την εκπαίδευση του ιατρού κ. Παναγιώτη Καρυοφύλλη και τη συνεργασία της με τον Καρδιολογικό Τομέα του ΩΚΚ προς όφελος των ασθενών καθώς και τον καθηγητή Hiromi Matsubara για την παρουσία του στο Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Η χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση (ΧΘΠΥ) αποτελεί μια μορφή προτριχοειδικής πνευμονικής υπέρτασης, που ταξινομείται ως πνευμονική υπέρταση κατηγορίας 4. με βάση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Στην ΧΘΠΥ, στενώσεις ή αποφράξεις των πνευμονικών αρτηριών λόγω οργανωμένων θρόμβων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις που μπορεί με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση, που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της δεξιάς κοιλίας, δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

«Η πραγματική επίπτωση της πάθησης ως επιπλοκή οξέως επεισοδίου πνευμονικής εμβολής είναι στην πραγματικότητα άγνωστη και υπολογίζεται μεταξύ 0.1-4% μέσα σε δύο χρόνια από τη διάγνωση του οξέως επεισοδίου. Παρόλα αυτά, περίπου έως και στο 50% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με ΧΘΠΥ δεν ανευρίσκεται ιστορικό πνευμονικής εμβολής» εξήγησε ο Καρδιολόγος Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης,

«Η αγγειοπλαστική των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty, ΒΡΑ) αποτελεί μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση ασθενών με ανεγχείρητη ΧΘΠΥ και μάλιστα τοποθετήθηκε και ως θεραπευτική επιλογή και στις τρέχουσες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες του 2015 για την θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης», επεσήμανε ο Διευθυντής Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, Συντονιστής Καρδιολογικού Τομέα ΩΚΚ Βασίλης Βούδρης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button