ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τις τιμές στα νέα φάρμακα μετά τον έλεγχο αποτελεσματικότητας!

Και επισήμως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των νέων φαρμάκων τα οποία έχουν ήδη ελεγχθεί από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία άρχισε πρόσφατα να εφαρμόζεται και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος φορέας Αξιολόγησης (ΗΤΑ).

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για την κοπή της πίτας, επεσήμανε ότι η διαδικασία δεν καθυστέρησε αφού εντός 180 ημερών όπως προβλέπει ο νόμος, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου για τα πρώτα φάρμακα και τώρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των νέων φαρμάκων ώστε αυτά να βγουν στην αγορά και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα όμως την καθυστέρηση αυτή την διαπίστωσε πριν λίγες ημέρες η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει επιστήμονες από το εξωτερικό για να επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου των νέων φαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Ιδιώτες από το εξωτερικό έναντι αμοιβής θα αξιολογούν τα νέα φάρμακα! Τι ανακοίνωσε το υπ.Υγείας»

Πάντως ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι σήμερα το κόστος για τα φάρμακα επιμερίζονται τρεις πλευρές: Το κράτος, οι πολίτες που επιβαρύνονται με υψηλό κόστος αλλά και η φαρμακοβιομηχανία που καλείται να δίνει επιστροφές και μεγάλες εκπτώσεις.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ επεσήμανε ότι τώρα αναζητείται μία νέα ισορροπία στον τομέα του φαρμάκου, μετά την έξοδο από την κρίση. Όπως είπε, μία ισορροπία που θα έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι ανάγκες των πολιτών της χώρας για φάρμακα και από κει και μετά θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μείγμα πολιτικής και δέσμης μέτρων όχι όμως οριζόντιων που θα εγγυώνται τον έλεγχο της δαπάνης και της ζήτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα πληρώνουμε για φάρμακα από την τσέπη μας κάθε χρόνο!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button