ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης στο HealthReport.gr: Τι θα αλλάξω στον ΕΟΦ!

Και επισήμως τη θέση του νέου Προέδρου στον ΕΟΦ ανέλαβε ο Ιωάννης Μαλέμης αφού πήρε και το πράσινο φως από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ στην πρώτη του συνέντευξη αποκλειστικά στο HealthReport.gr αναλύει βήμα προς βήμα τι θα αλλάξει στον Οργανισμό, αλλά και ποιες είναι οι προτεραιότητές του. Άλλωστε γνωρίζει τον ΕΟΦ απ΄έξω και ανακατωτά δεδομένου ότι είναι στέλεχος του Οργανισμού επί σειρά ετών.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του κ.Μαλέμη είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, αυστηρότεροι έλεγχοι στην αγορά φαρμάκου τόσο για την παράνομη διακίνηση όσο και για τις ελλείψεις, σύστημα ενημέρωσης για τις ελλείψεις ώστε αυτές να καλύπτονται εντός 48 ωρών αλλά μεταξύ άλλων και αλλαγή στο οργανόγραμμα του ΕΟΦ.

Νέες άδειες κυκλοφορίας με λιγότερη γραφειοκρατία

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ: «Από τις πρώτες προτεραιότητές μου θα είναι να προχωρήσει το νέο οργανόγραμμα στον ΕΟΦ το οποίο σήμερα βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Έτσι θα δημιουργηθούν νέες κάθετες διευθύνσεις ώστε να παρακάμπτεται η χρονοβόρος γραφειοκρατία. Και αυτό διότι το περίεργο είναι ότι εδώ και χρόνια στον ΕΟΦ οι υπηρεσίες είναι κατακερματισμένες και οι αρμοδιότητες είναι μοιρασμένες σε διάφορα τμήματα.
Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης θα είναι να έχουν σημαντική μείωση του χρόνου έκδοσης άδειας κυκλοφορίας για τα νέα φάρμακα».

Αυστηρότεροι έλεγχοι

«Μέσα στις προτεραιότητές μου είναι επίσης η βελτίωση των ελέγχων και των μηχανισμών. Και δεν εννοώ μόνο τις φαρμακαποθήκες αλλά ακόμη και τους εργαστηριακούς ελέγχους. Διότι πλέον μπορούμε και κάνουμε περισσότερες εργαστηριακές αναλύσεις σε σχέση με το παρελθόν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Μαλέμης στο HealthReport.gr.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι θα αναπτύξει νέα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να εντοπίζονται αμέσως οι ελλείψεις των φαρμάκων και να καλύπτονται προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα στη αγορά. «Θα υπάρξει ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων στον ΕΟΦ ώστε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και να ελέγχουμε πιο αποτελεσματικά τη διακίνηση των φαρμάκων.

Θα υπάρχει μία ειδική πλατφόρμα όπου θα δηλώνεται η έλλειψη ενός φαρμάκου και μέσα σε 48ωρες θα υπάρχει λύση, καθώς ελλείψεις έχουμε και εξαιτίας των παράνομων εξαγωγών και εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών» σημειώνει ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Ανάπτυξη μητρώου και κλινικές μελέτες

Πάντως όπως υπογραμμίζει HealthReport.gr ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης μέσα στις προτεραιότητές του είναι να αναπτυχθεί το μητρώο για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. «Θα αναπτύξουμε το μητρώο όπου θα ενταχθούν περίπου 500.000 προϊόντα. Εκτιμώ ότι έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο».

Σε ότι αφορά στις κλινικές μελέτες ο κ.Μαλέμης δεσμεύεται ότι θα επιταχυνθούν και θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες. «Μέσα στις πρώτες μου κινήσεις θα είναι να υπάρξει ενδυνάμωση των κλινικών μελετών που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και το οποίο πρέπει να ενισχυθεί» υπογραμμίζει.

Έλεγχοι με περισσότερο προσωπικό

Ο κ.Μαλέμης πάντως σημειώνει ότι πλέον οι έλεγχοι αλλά και όλες οι διαδικασίες στον ΕΟΦ μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ευκολία καθώς υπάρχει περισσότερο προσωπικό σε σχέση με το παρελθόν.

Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στο HealthReport.gr : «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 183 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΕΟΦ και υπάρχει και το επικουρικό προσωπικό που είναι περίπου 60 άτομα. Πρόκειται για επιστήμονες υψηλού επιπέδου που θα παραμείνουν στον Οργανισμό για δύο χρόνια. Βέβαια επειδή ήρθαν μόλις πριν από έναν δύο μήνες απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής. Εκτιμώ ότι σε 2 με 3 μήνες θα είναι πλήρως ενημερωμένοι για όλες τις διαδικασίες στον ΕΟΦ.

Πριν λίγα χρόνια ο ΕΟΦ πάντως είχε σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού καθώς το 2011 και το 2012 είχαν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 100 άτομα και είχαμε μείνει μόλις 140» αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν μέσω «πυρών» η έγκριση στη Βουλή για τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button