Ειδήσεις Υγείας

Πέτρες στη χολή: Οι τροφές που απαγορεύονται

Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες σε κάποια φάση της ζωής τους θα εκδηλώσουν πρόβλημα στη χολή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν η χολή αρχίζει και δίνει συμπτώματα τότε η χειρουργική αφαίρεσή της είναι η θεραπεία εκλογής. Όμως πριν από αυτό το στάδιο συστήνουν στους πάσχοντες να ακολουθούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά και να έχετε ως στόχο τις πέντε μερίδες καθημερινά. Μάθετε τι πρέπει να προσέχετε:

Προσπαθήστε να μην λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες λίπους σε ένα γεύμα για να αποφύγετε τη δυσφορία και τα επώδυνα συμπτώματα.

Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και σάκχαρα.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, όπως βούτυρο, τυρί, κέικ, μπισκότα, γλυκά και αντικαταστήστε τα με ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, όπως ηλιέλαιο, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Τι απαγορεύεται

Πλήρες και σοκολατούχο γάλα

Γιαούρτι και τυρί από πλήρες γάλα

Οινοπνευματώδη ποτά

Ρόφημα κακάο, σοκολάτας

Χοιρινό, λουκάνικα, σολωμός, μπέικον, σαλάμι, παστουρμάς

Σάντουιτς, τοστ, χάμπουργκερ

Κονσέρβες με λίπος

Πατατάκια, γαριδάκια

Λιπαρές σάλτσες, τηγανιτά

Μπισκότα, ψωμί, κέικ, ντόνατς, βάφλες, σοκολάτα

Τούρτες, πάστες, τάρτες, παγωτό, γλυκά που περιέχουν σοκολάτα ή λίπη (εκτός και αν έχουν προπαρασκευαστεί ειδικά π.χ. με λίγα λιπαρά)

Σχετικά Άρθρα

Back to top button