ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πως θα γίνονται πλέον οι εξωσωματικές! Τι αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ

Και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς “σε περιπτώσεις εξωσωματικής που γίνονται με σπέρμα δότη ο Οργανισμός ζητά επιπλέον από τα ζευγάρια να προσκομίσουν “πιστοποιητικό τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας από τις τράπεζες σπέρματος. Το γεγονός αυτό θα αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο έντυπο παραπομπής” επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ.

Πράγμα το οποίο σημαίνει στη πράξη νέα ταλαιπωρία  και εμπλοκή για τους μελλοντικούς γονείς στα γραφειοκρατικά γρανάζια του Οργανισμού αφού όπως είναι γνωστό οι περισσότερες τράπεζες σπέρματος στη χώρα μας λειτουργούν χωρίς τα… προαπαιτούμενα, εκμεταλευόμενοι το νομοθετικό κενό που υπάρχει στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Τι θα αναγράφεται

Βάσει των οδηγιών του ΕΟΠΥΥ στο νέο αυτό πιστοποιητικό που ζητά θα πρέπει να αναγράφεται ότι ο δότης δεν έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του, ενώ προκειμένου για διάθεση ωαρίων η δότρια πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας της. Επιπρόσθετα, τα τέκνα που προέρχονται από γαμέτες του ίδιου τρίτου δότη δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα δέκα, εκτός εάν πρόκειται για γέννηση νέου τέκνου από ζεύγος το οποίο έχει ήδη αποκτήσει τέκνο από γαμέτες του ενλόγω δότη».

Τέλος, διευκρινίζεται από τον ΕΟΠΥΥ  το γεγονός ότι τα δύο σπερμοδιαγράμματα που απαιτούνται στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους κατ’ ελάχιστο 75 ημέρες το ένα από το άλλο, ενώ το παλαιότερο εξ’ αυτών θα πρέπει να μην απέχει περισσότερο από ένα έτος από την ημερομηνία εξέτασης του περιστατικού από την Επιτροπή Εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι φταίει και ο άνδρας μου δεν μπορεί να κάνει παιδί;

Να καταψύξω τα ωάρια μου ή όχι; Όλες οι λεπτομέρειες

υποβοηθούμενη αναπαραγωγή” Δείτε γιατί η Ευρώπη σπεύδει στην Ελλάδα για εξωσωματική!

Γιατί δεν μπορώ να κάνω παιδί; Μήπως έχω ινομυώματα;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button