Πως θα λειτουργούν τα διαγνωστικά εργαστήρια στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας!
Με κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια τα οποία θα «τροφοδοτούνται» και από υλικό από τις περιφερειακές διευθύνσεις, επιχειρεί να επαναλειτουργήσει το δημόσιο μηχανισμό για να γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Ένα σύστημα που εδώ και χρόνια υπολειτουργεί καθώς δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά ενώ και το προσωπικό είναι περιορισμένο. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Στα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ ούτε για …γενική αίματος! Πως ξέμειναν από υλικά»
Συγκεκριμένα με βάση τις ρυθμίσεις σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα μπορούν να ιδρυθούν ως αποκεντρωμένες μονάδες, κεντρικά Διαγνωστικά́ Εργαστήρια, τα οποία θα παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες εργαστηριακής και απεικονιστικής ιατρικής στις διασυνδεόμενες με αυτά μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ.
Γεγονός που σημαίνει πως κάθε μικρή μονάδα υγείας θα συλλέγει τα δείγματα και στη συνέχεια θα τα αποστέλλει στα κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να εξετασθούν και να εξαχθούν τα αποτελέσματα.
Τα κριτήρια για τη δημιουργία τους θα είναι δημογραφικά́ και υγειονομικά, καθώς επίσης και με βάση τη μορφολογία της περιοχής, τις συγκοινωνιακές συνθήκες, τη γειτνίαση με μονάδες Π.Φ.Υ . πρώτου επιπέδου και νοσοκομειακές νοσηλευτικές μονάδες και την προσβασιμότητα των ληπτών υπηρεσιών υγείας σε παρεχόμενες διαγνωστικές υπηρεσίες από δημόσιο φορέα.
Για να δημιουργηθούν όμως τα κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια απαιτούνται κοινές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών. Με την ίδια ή άλλη απόφαση «συστήνονται θέσεις προσωπικού ή ανακατανέμονται κενές οργανικές θέσεις της οικείας Δ.Υ.Πε. και καθορίζεται ο αριθμός των Τμημάτων και οι παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες κατά είδος και εύρος».
Ωστόσο κοντινές υγειονομικές περιφέρειες μπορεί και να μοιράζονται το ίδιο κεντρικό Διαγνωστικό́ Εργαστήριο, μετά από εισήγηση των Διοικητών τους.
Τι υπηρεσίες θα προσφέρουν τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια
Τα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια εμε βάση το νομοσχέδιο θα εστιάζουν:
α) στη συλλογή αιματολογικών δειγμάτων από τις συνδεόμενες με αυτά μονάδες Π.Φ.Υ.,
β) στον άμεσο εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων,
γ) στην ενημέρωση των ληπτών υπηρεσιών υγείας και του θεράποντα ή οικογενειακού γιατρού τους σχετικά με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου,
δ) στην εισήγηση προς την οικεία Δ.Υ.Πε. σχετικά με τη βέλτιστη δυνατή επιστημονική και λειτουργική οργάνωση τους, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το ωράριο στα Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια
Το τακτικό ωράριο στα κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα είναι επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως και Παρασκευή.
Οι υπηρεσίες των κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων θα παρέχονται καθημερινά από τις 8:00 έως τις 21:00, σε δύο βάρδιες ως εξής: από τις 8:00 έως τις 15:00 και από τις 14:00 έως τις 21:00.
Όμως το ωράριο μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή καθώς θα εξαρτάται από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας.
Τι τμήματα θα υπάρχουν
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τα κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια θα διαθέτουν τα εξής Τμήματα:
α) Εργαστηριακά Τμήματα, όπως Βιοπαθολογικό, Βιοχημικό, Αιματολογικό, Ανοσολογικό, υτταρολογικό, Γενετικής και
β) Απεικονιστικά Τμήματα, όπως Ακτινολογικό, Υπερήχων, Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας και Μαστογραφίας.
Άγνωστο παραμένει ωστόσο πως θα εξοπλιστούν τα νέα Διαγνωστικά Εργαστήρια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ για να αγορασθούν σύγχρονα μηχανήματα και συστήματα.
Άλλωστε ο εξοπλισμός που υπάρχει σήμερα είναι πεπαλαιωμένος και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αξιοποιηθεί για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική τομογραφία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα!
Όταν μία εξέταση αίματος κοστίζει όσο οι…τσίχλες! Δείτε το νέο τιμοκατάλογο του ΕΟΠΥΥ