Ειδήσεις Υγείας

Πόνος στο πέλμα: Τέσσερις πιθανές αιτίες & τι να κάνετε

Αν και ο πόνος στα πέλματα μπορεί να προκαλείται από απλές αιτίες, όπως η ορθοστασία, η έντονη φυσική δραστηριότητα ή τα ακατάλληλα παπούτσια, καλό είναι να διερευνάται, καθώς μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρότερες παθήσεις.

Δείτε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες του πόνου στο πέλμα.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδη πάθηση η οποία εμφανίζεται είτε στο ένα πόδι είτε και στα δύο.

Παράγοντες που προδιαθέτουν απέναντι στην πελματιαία περιτονία ή το σχηματισμό άκανθας είναι η παχυσαρκία, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η μη φυσιολογική δομή του πέλματος.

Μεταταρσαλγία και αρθρίτιδα

Μεταταρσαλγία ονομάζεται ο πόνος που εκδηλώνεται στο μετατάρσιο, δηλαδή στο σημείο που τα δάχτυλα των ποδιών συνδέονται με το υπόλοιπο πέλμα. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται είναι:

βλάβη σε νεύρο,

κακή κυκλοφορία του αίματος

αρθρίτιδα.

Κάταγμα κόπωσης

Κάταγμα καταπόνησης ονομάζεται η ρήξη σε οστό λόγω επαναλαμβανόμενης και έντονης καταπόνησης, για παράδειγμα κατά το τρέξιμο ή από άλματα. Το απλό κάταγμα εκδηλώνεται με τον αιφνίδιο, οξύ πόνο στο πέλμα, ενώ στο κάταγμα κόπωσης ο πόνος είναι αρχικά ήπιος και με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο ισχυρός.

Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα

Το οπίσθιο κνημιαίο νεύρο περνά διαμέσου ενός λεπτού σωλήνα παραπλεύρως του αστραγάλου και φτάνει ως το πέλμα. Το νεύρο αυτό μπορεί να υποστεί συμπίεση και να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται πόνος και μούδιασμα στο πέλμα. Τα άτομα με διαβήτη και αρθρίτιδα είναι πιο επιρρεπή στο σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα.

Τι να κάνετε

Μη φοράτε στενά παπούτσια αλλά και τα ψηλοτάκουνα, για να μην επιβαρύνονται τα δάκτυλα των ποδιών.

Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Περιορίστε την έντονη σωματική δραστηριότητα και την πολύωρη ορθοστασία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button