ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πόσο κοστίζουν μαγνητική και αξονική τομογραφία λόγω της απεργίας στα διαγνωστικά κέντρα!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το 85% του κρατικού τιμολογίου θα πρέπει να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που θέλουν τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις. Με βάση την απόφαση των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων και το μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο δεν θα πληρώνουν και το 15% της νόμιμης συμμετοχής αφού το ποσοστό αυτό δεν θα εισπράττεται από τους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα ως δείγμα κοινωνικής προσφοράς.

διαγνωστικά κέντρα

Άγνωστο βέβαια παραμένει πότε θα εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ καθότι απαιτείται σχετικά απόφαση του ΔΣ, κάτι το οποίο έχει γίνει σε ανάλογες κινητοποιήσεις στο παρελθόν, ενώ ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται διαδικασία για την εξόφληση των ασφαλισμένων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός: «Υπ.Υγείας: Δεν θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ τα χρήματα για εξετάσεις που θα πληρώσουν οι ασθενείς στα διαγνωστικά κέντρα! Νέο μπάχαλο»

Γι αυτό άλλωστε ο κλάδος προτίθεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει ακόμη και σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Πόσο κοστίζουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις

Οι τιμές αποζημίωσης στις διαγνωστικές εξετάσεις που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα καθορίζονται με κρατικό τιμολόγιο. Είναι το ίδιο ποσό που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα.

διαγνωστικά κέντρα

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι:

μαγνητική τομογραφία σύμφωνα με την τιμή που έχει δοθεί με κρατικό τιμολόγιο, κοστίζει 236,95 ευρώ.

αξονική τομογραφία 71,11 ευρώ,

γενική εξέταση αίματος 2,88 ευρώ

εξέταση ούρων 1,88 ευρώ.

Από τα ποσά αυτά ο ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του το 85%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αδένα το οποίο έχει τιμή 8,28 ευρώ ο ασθενής θα πληρώσει λόγω των κινητοποιήσεων μόνο τα 7,04 ευρώ που είναι το 85% της αξίας και όχι τη συμμετοχή του που είναι 1,24% (αντιστοιχεί στη συμμετοχή 15%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ΕΣΥ για μαγνητική αλλά με αναμονή! Τρεις μήνες πρέπει να περιμένουν οι ανασφάλιστοι για μία δωρεάν εξέταση

Διαγνωστικά Κέντρα: Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ!

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πόσο κοστίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα!

Όλη η αλήθεια για τα 30 εκατ. ευρώ που έταξε ο υπουργός Υγείας στα διαγνωστικά κέντρα για να σταματήσουν την απεργία!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button