Ειδήσεις Υγείας

Σταφυλόκοκκος: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της Mayo Clinic οι σταφυλόκοκκοι αποτελούν συχνό αίτιο πυογόνων λοιμώξεων στα βρέφη και τα παιδιά.

Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος (S. Saprophyticus).

Ο σταφυλόκκοκος προκαλεί διάφορες λοιμώξεων με πιο συχνές τις:
-λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων (39%)
-λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (23%)
-βακτηριαιμία-ενδοκαρδίτιδα (22%) και
-άλλες λοιμώξεις όπως του ουροποιητικού, ΚΝΣ, κοιλίας, οστών κ.ά. (15%).

Μάλιστα υπολογίζεται ότι 20% του υγιούς πληθυσμού έχει μόνιμη φορεία του ιού, 60% διαλείπουσα και περίπου 20% δεν αποικίζεται.

Πώς μεταδίδεται

Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα (μύξα) και σπάνια με τον αέρα.

Εξαιρετικά ευαίσθητα στους σταφυλόκοκκούς είναι τα νεογνά, των οποίων οι συχνές θέσεις αποικισμού είναι ο ρινοφάρυγγας, το δέρμα και το ομφαλικό κολόβωμα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης πάντα σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί κυρίως ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο. Ο αποικισμός από σταφυλόκοκκο ίσως αποτελεί το βασικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη νόσου.

Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορισθεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας και στην συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπισθεί.

Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των σταφυλοκόκκων είναι η αυστηρή εφαρμογή του καθαρισμού των χεριών και σωστών συνθηκών υγιεινής καθώς και η αντιμετώπιση του αποικισμού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button