ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Στα ύψη οι συμμετοχές στα φάρμακα για τους ασθενείς! Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους

Στα πιο υψηλά σημεία βρίσκεται αυτήν την περίοδο η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων, παρότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κάποιες ελαφρύνσεις ειδικά για τους βαριά πάσχοντες.

Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο περιθώριο εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων φθάνει πλέον το 28%.

Να σημειωθεί ότι το 2012 το ποσοστό συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων κυμαινόταν κατά μέσο στο 12%.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού η κρίση έκανε τη δημόσια δαπάνη να μειωθεί περαιτέρω και τους πάσχοντες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Υπολογίζεται ότι σε συμμετοχές για συνταγογραφούμενα φάρμακα καταβάλουν από δικούς τους πόρους οι πάσχοντες ετησίως περί τα 600 εκατ.ευρώ. Χρήματα που θέλοντας και μη πληρώνουν όταν πηγαίνουν να εκτελέσουν τις συνταγές φαρμάκων στα φαρμακεία.

Από την άλλη, για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ που ανήκουν όμως στη λεγόμενη αρνητική λίστα και χρειάζονται συνταγή από γιατρό, καταβάλουν περίπου 100 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο οι ασθενείς από την τσέπη τους, ενώ για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) πληρώνουν ετησίως περί τα 200 εκατ. ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς της αγοράς.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διευκολύνει τους βαριά πάσχοντες σε ένα βαθμό, αφού δεν πληρώνουν πλέον συμμετοχή για τα φάρμακα που χρειάζονται όταν προκύπτουν επιπλοκές της βασικής ασθένειας. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Δωρεάν και τα φάρμακα για τις επιπλοκές του καρκίνου! Νέα απόφαση Αν. Ξανθού»

Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προαναγγείλει ειδικό σχέδιο που μελετούσε για τη μείωση γενικότερα των συμμετοχών των ασθενών στην αγορά φαρμάκου, κάτι που θα προέκυπτε και από το πλεόνασμα των 90 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στις συνταγές φαρμάκων το 2019! Όλες οι πληροφορίες

Ιδού τα μέτρα του υπ. Υγείας για τους καρκινοπαθείς! Τι ανακοίνωσε ο Αν.Ξανθός

Έρχεται μείωση στις συμμετοχές για τα φάρμακα! Τι σχεδιάζει το υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button