ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Τελειώνουν και τα φάρμακα: Ή πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ή αδειάζουν τα φαρμακεία διαμηνύουν φαρμακοποιοί και εταιρείες!

Τελεσίγραφο μέχρι τέλος Απριλίου να αποπληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τις οφειλές του προς φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες και μεταξύ άλλων φαρμακαποθήκες δίνουν οι αρμόδιοι φορείς διακίνησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος , Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής ),

οι εκπρόσωποι των κλάδων ζήτησαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να εκταμιευθούν χρήματα και να πληρωθούν όσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά προέβλεψαν ότι θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων «που θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού» όπως λένε, εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής με πρώτα θύματα τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

Οι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο φορείς υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορούν να τηρήσουν τα αποθέματα ασφαλείας για την ελληνική αγορά.

Μάλιστα επισημαίνουν πως στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, θα αποτελέσει το καίριο πλήγμα στην υγειονομική κρίση που μαστίζει την χώρα.

Ωστόσο φαίνεται πως σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα η εκταμίευση μετρητών από τον ΕΟΠΥΥ μοιάζει μάλλον ως το πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο σενάριο δεδομένου πως μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα στραγγίξει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά του μεγαλύτερου οργανισμού Υγείας της χώρας.

Βέβαια επειδή τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ μέχρι στιγμής –όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– έχουν μόλις 55 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, το ποσό αυτό αναμένεται να δοθεί στους ιδιώτες παρόχους τις επόμενες ημέρες εκτός βέβαια εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να μεταφερθούν και αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Άλλωστε όπως προβλέπεται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι φορείς μπορούν να διατηρήσουν χρήματα για τις ανάγκες 15 ημερών. Τα 55 εκατ. ευρώ ωστόσο του ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται να αρκούν για όλη την αλυσίδα διανομής φαρμάκου. Κάτι που γνωρίζουν καλά όλοι οι κλάδοι που εμπλέκονται.
Γι αυτό και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρήματα τέλος στα Νοσοκομεία! Δεν πληρώνεται ο Απρίλιος με εντολή υπ.Οικονομικών

Δείτε σε ποια νοσοκομεία και οργανισμούς θα αδειάσουν τα ταμεία με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Όλη η λίστα με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της Υγείας στο HealthReport!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button