Συνεντεύξεις - Άρθρα

Το λυκόφως του ΕΣΥ!

 

Πάει ο Μιχάλης ο ουρολόγος , Ο Μιχάλης ο παθολόγος, η Λεία η οφθαλμίατρος, ο Σωτήρης ο γυναικολόγος, ο Δημοσθένης και ο Θεοδόσης οι ορθοπεδικοί. Συνταξιοδοτήθηκαν και έφυγαν αυτές τις ημέρες. Δ/ντές του ΕΣΥ από τους πρώτους που διορίσθηκαν πριν 30 χρόνια , τόνοι κλινικής και χειρουργικής εμπειρίας, μια ανεκτίμητη απώλεια για την δημόσια υγεία.

 

Συνταξιοδοτήσεις, ένα σύνηθες γεγονός που συμβαίνει αυτή την στιγμή σε όλα τα Δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Απογύμνωση νοσηλευτικών μονάδων από έμπειρα στελέχη και παραμονή γιατρών πάλι έμπειρων αλλά με μέσο όρο ηλικίας τουλάχιστον 54 ετών οι οποίοι αποτελούν την τελευταία φουρνιά γιατρών του ΕΣΥ που παλεύει , για την διατήρηση του Δημόσιου Χαρακτήρα της Υγείας και την παροχή Υπηρεσιών υγείας, υψηλού επιπέδου.

 

Καλοί και διαβασμένοι οι επικουρικοί γιατροί που έρχονται να καλύψουν επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας κλινικών, άλλα μέχρι να πάρουν χαμπάρι τι τρέχει σε μια κλινική φεύγουν.
Η μαζική μετανάστευση των νέων γιατρών, η ανεργία , το άνοιγμα θέσεων στις μεγάλες πόλεις για ειδικευόμενους, οδηγεί σε ερήμωση, τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία και σε επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης.

 

Το εντέλλεσθε προς τους γιατρούς από διοικήσεις για την κάλυψη εφημεριών είναι στην ημερήσια διάταξη.

 

Κλινικές δουλεύουν με δυο η και ένα ειδικευμένο γιατρό. Πως να βγουν τα προγράμματα εφημερίας; Η λύση κατά τις ΥΠΕ και διοικήσεις απλή διακομίστε σε άλλο νοσοκομείο.
Νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό με τραγικές ελλείψεις. Όλα πλέον βασίζονται στο φιλότιμο των εργαζομένων.

 

Η ΠΦΥ Διαλυμένη από άσχετους και ερασιτέχνες, “λογιστές υπουργούς” τραβά τον δικό της Γολγοθά
Αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, όταν τ α έχουμε, αμφίβολης και κακής ποιότητας. Πακιστάν Αίγυπτο, Ινδία, Ισραήλ κλπ. τα φθηνότερα που γίνονται ακριβότερα λόγω αναποτελεσματικότητας.

 

Ο ασθενής πλέον βάζει το χέρι βαθειά στην τσέπη όχι μόνο για να δώσει, κακώς, φακελάκι αλλά και για να πληρώσει φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη και από 1/1/15 να πάρτε και μία ΕΣΑΝ.ΑΕ (Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων ΑΕ) για το καλό του Έλληνα Ασθενή…..με τραγικό επακόλουθο την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και την καταστροφική μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων γεγονός που σύντομα θα οδηγήσει σε κατάρρευση και κλείσιμο μικρών νοσοκομείων.

 

Το Λυκόφως του ΕΣΥ είναι “ante portas”. Το ΕΣΥ του Γεννηματά, του Αυγερινού που προσέφερε δημόσια και δωρεάν υγεία, αποτελεί πλέον παρελθόν. Η κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και του κράτους προνοίας είναι ένα από τα αντίτιμα της προσφυγής στην τρόικα και ιδίως στο ΔΝΤ που αποδεδειγμένα από όπου πέρασε υπήρξε ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Πρώτο λοιπόν μας μέλημα. Να ξαναβρούμε την πατρίδα μας , την ανεξαρτησία μας, χωρίς τρόικες, χωρίς μνημόνια. Ουτοπία; Ίσως. Η προσπάθεια όμως αξίζει να γίνει.

 

a0e1a2bd-2a96-4aeb-ba03-ddfa6ee099ebΟ Γεώργιος Παπασταματάκης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button