Τo μέλλον της περίθαλψης και του Ιατρικού Λειτουργήματος!
Περίθαλψη και ιατρικό λειτούργημα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες και αποτελούν τους κύριους πυλώνες του πολυτιμότερου κοινωνικού αγαθού, της Υγείας, που σήμερα φαίνεται να «νοσεί».
Το σύστημα Υγείας (Δημόσιο και Ιδιωτικό), λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό με πολλές παθογένειες. Στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία και του περιορισμούτης σπατάλης και κάτω από τις μνημονιακές πιέσεις έγιναν τραγικά λάθη, με συνέπεια η υγείατων συμπολιτών μας να «νοσεί».
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας μαστίζεται από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και τις ελλείψεις υλικών-εξοπλισμού, ενώ στον Ιδιωτικό Τομέα η ανυπαρξία οργανωμένης και αξιόπιστης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αποτελεί ακόμα ζητούμενο.
Οι οριζόντιες μειώσεις των δημόσιων δαπανών για την Υγεία, έχουν επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν αδιάκριτα όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στην αναζήτηση υπηρεσιών υγείας β΄και γ΄ επιπέδου.
Ειδικότερα στην περιοχή μας, η συνεργασία των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, με βασικό κριτήριο πρώτα την εξυπηρέτηση των ασθενών, είναι σχετικά ικανοποιητική.
Η εξυπηρέτηση των ασθενών είναι ευθέως ανάλογη φυσικά με τον βαθμό συνεργασίας των δύο νοσοκομείων της πόλης μας. Όσο αυτή μεγιστοποιείται τόσο γρηγορότερα διερευνώνται και περιθάλπονται οι ασθενείς. Άλλωστε η διασύνδεσή τους είναι λειτουργική, με στόχο τηναλληλοσυμπλήρωσή τους.
Για να αυξηθεί δε ακόμα περισσότερο η αποδοτικότητα τους χρειάζονται άμεσα και τα δύο νοσοκομεία προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού, ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (ΠΓΝΛ) και του ξενοδοχειακού (ΓΝΛ).
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα στην περιοχή μας, καλύπτει σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος στην ΠΦΥ λόγω ανυπαρξίας του ΠΕΔΥ και υποστελέχωσης των Κ.Υ. και κατά ένα μεγάλο μέρος την περίθαλψη δευτέρου επιπέδου.
Ήδη λειτουργεί 1 Νοσοκομείο, 5 Γενικές Κλινικές, 2 Γυναικολογικές-Μαιευτικές Κλινικές, Τμήματα αιμοκάθαρσης και νεογνικά, ΜΕΘ, 4 Κέντρα Αποκατάστασης και 5 Ψυχιατρικές Κλινικές.
Επομένως, μαζί με τις δημόσιες δομές, είναι υπεραρκετές για την κάλυψη των αναγκών, όχι μόνον της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Αξιοσημείωτο δε είναι και το γεγονός ότι, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ.Αγοραστού, διερευνώνται οι δυνατότητες ίδρυσης και λειτουργίας στη Λάρισα αντικαρκινικού κέντρου συμβατού με τα προγράμματα CERN, σε συνεργασία πάντοτε με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου μας.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας αρκετό ιατρικό δυναμικό, άριστα εκπαιδευμένο, για να επανδρώσει τις δημόσιες δομές και τις ερευνητικές πρωτοβουλίες.
Όμως οι συνθήκες δεν διαφαίνονται ικανές να απορροφήσουν όλο αυτό το παραγόμενο δυναμικό, που σημειωτέον είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μαραζώνει, ενώ το ιδιωτικό, τρέχει καθημερινά πίσω από τον ΕΟΠΥΥ για να πληρωθεί έστω και «κουρεμένα» τα δεδουλευμένα του.
Γι’ αυτό και η φυγή στο εξωτερικό αποτελεί πλέον μονόδρομο, ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους.
Τελικά, φθίνει η περίθαλψη των πολιτών και μαζί της το ιατρικό λειτούργημα. Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή νέων πολιτικών θα τα ανορθώσει, πριν περιέλθουν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.