Ειδήσεις Υγείας

Υποθυρεοειδισμός: Γιατί δεν πρέπει να αγνοείτε τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayio Clinic ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ορισμένων σημαντικών ορμονών. Η πάθηση εμφανίζεται με συχνότητα έξι φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες.

Πρώιμα συμπτώματα

Χρόνια κόπωση
Μικρή αντοχή/ανοχή στο κρύο
Αύξηση σωματικού βάρους
Συχνοί πονοκέφαλοι
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Διάφοροι πόνοι στο σώμα
Δυσκοιλιότητα
Ξηρό δέρμα
Μη-κανονική εμμήνη ρύση στις γυναίκες

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Mayio Clinic αν δεν ρυθμιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πόνο στις αρθρώσεις, στειρότητα και καρδιοπάθειες.

Η αύξηση του βάρους ίσως  να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού, ή μπορεί να προειδοποιεί για υποθυρεοειδισμό.

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει είναι ότι αυξάνει την τερηδόνα, ελαττώνει την οστική μάζα της κοιλότητας του δοντιού και οι πάσχοντες συχνά παραπονιούνται για οδοντικές φλεγμονές και αποστήματα.

O υποθυρεοειδισμός έχει βρεθεί ότι μειώνει τη δυνατότητα και το μέγεθος της αναπνοής. Eπίσης, καθώς προκαλεί υποθερμία και βραδυκαρδία, ο ασθενής μπορεί να μην εκδηλώσει τα αναμενόμενα συμπτώματα της νόσου (υψηλό πυρετό και ταχυκαρδία) και έτσι να καθυστερήσει η διάγνωση. Τέλος στον υποθυρεοειδισμό είναι σύνηθες να υπάρχουν αλλοιώσεις στο δέρμα, αλλά και τριχόπτωση. Tο δέρμα συνήθως γίνεται ξηρό, τραχύ, πλαδαρό και κίτρινο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button