ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Υπουργείο Υγείας: Οριστικό τέλος το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους

Τέλος το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους όπως στη Βουλή, στα υπουργεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ πριν τις εκλογές είχε διαμηνύσει ότι το πρώτο πράγμα που θα εφαρμόσει θα είναι η διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: “Οι εκλογές…κόβουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας αλλά και ο Πρόεδρος της ΝΔ”

Τα βασικά σημεία της αντικαπνιστικής… εκστρατείας που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση περιλαμβάνουν την έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα για να εκδιωχθούν τα σύννεφα του τσιγάρου από όλους τους κλειστούς χώρους ενεργοποιείται πλέον όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός, όπως τροχαία, δημοτική αστυνομία, λιμενικό, Περιφέρειες, Επιθεωρητές Υγείας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία η οποία μέχρι σήμερα είχε ρόλο επικουρικό.

Ταυτόχρονα θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος, την οποία ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα.

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει σειρά κυρώσεων και προστίμων για όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του:

Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρο όπου απαγορεύεται, επιβάλλεται πρόστιμο 50-500 ευρώ. Το πρόστιμο καθορίζεται με βάση τυχόν υποτροπές της παράβασης

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο 500-10.000 ευρώ. Και πάλι λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν υποτροπή. Στην 4η υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην 5η υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο 500-10.000 ευρώ. Στην 4η υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην 5η ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 500-10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Οι ποινές για το κάπνισμα στο αυτοκίνητο

Τέλος, ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ειδικές ποινές για όσους καπνίζουν μέσα στα οχήματα:

Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα ΙΧ αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει. Αυτό σημαίνει πως το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί και στον συνοδηγό ή άλλον επιβαίνοντα. Το πρόστιμο διπλασιάζεται (3.000 ευρώ), εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Στους οδηγούς επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επέβαινε στο αυτοκίνητό τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάπνισμα: Δείτε τι θα αλλάξει στο σώμα σας μόλις το κόψετε…

Σάκης Παπαδόπουλος, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ:Να αλλάξουμε στάση για το κάπνισμα όλοι οι αρμόδιοι!

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button