ΑπόψειςΣυνεντεύξεις - ΆρθραΤραυματισμοί

Φυσικοθεραπεία: Αποτελεσματική κατά της Σπονδυλικής Στένωσης όσο και η Επέμβαση!

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, η οποία παρακολούθησε 169 συμμετέχοντες, έδειξε ότι η φυσικοθεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική για όσους πάσχουν από σπονδυλική στένωση, όσο και η χειρουργική επέμβαση.

Για την ακρίβεια, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουν ήδη οι φυσικοθεραπευτές εδώ και δεκαετίες: Όσοι πάσχουν από σπονδυλική στένωση θα πρέπει πρώτα να δοκιμάζουν φυσικοθεραπεία, προτού καταφύγουν σε πιο παρεμβατικές μεθόδους.

Η σπονδυλική στένωση είναι συνηθισμένη πάθηση που προκαλεί πόνο στην πλάτη καθώς γερνάμε. Στη σπονδυλική στήλη βρίσκονται οι σωλήνες που σχηματίζονται από τους σπονδύλους, μέσα από τους οποίους διέρχεται ο νωτιαίος μυελός ως σωληνοειδής δέσμη νευρικών κυττάρων.

Με την αρθρίτιδα, τη φθορά, τα προβλήματα στους δίσκους, τα κατάγματα και τους τραυματισμούς, οι σωλήνες αρχίζουν να στενεύουν. Για την ακρίβεια, πολλοί από τους σπονδύλους μπορεί να αλλάξουν σχήμα και να εμφανίσουν οστεόφυτα στο εσωτερικό τους εξαιτίας μη φυσιολογικών πιέσεων και καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης.

Η σπονδυλική στένωση μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να ερεθιστούν ο νωτιαίος μυελός και τα περιφερειακά νεύρα, ή ακόμη και να συμπιεστούν.

Συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλούνται από τη σπονδυλική στένωση, περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη, πόνο που αντανακλάται σε ώμους, χέρια, οπίσθια ή πόδια. Ενώ από την συμπίεση, μπορεί να προκληθεί έντονος πόνος και αίσθηση καψίματος.

Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστεί και η δυνατότητα ισορροπίας, προκαλώντας μεγαλύτερη επιρρέπεια σε πεσίματα. Πολλοί πάσχοντες από σπονδυλική στένωση δυσκολεύονται επίσης ακόμη και να περπατήσουν για 15-30 λεπτά, χωρίς να νιώσουν αυξημένο αίσθημα κόπωσης στα πόδια ή ακόμη και πόνο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την κατάλληλη ενίσχυση των σπονδύλων μέσω της ενδυνάμωσης των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη, που δύναται να επιτευχθεί μέσα από τη φυσικοθεραπεία.

Επιπλέον, βελτιώνοντας την κίνηση σε περιοχές της σπονδυλικής στήλης που παρουσιάζουν ακαμψία, μπορούμε να μοιράσουμε καλύτερα τα φυσιολογικά βάρη της σπονδυλικής στήλης.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον πόνο που προκαλείται από τη στένωση της σπονδυλικής στήλης:

•Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη επέκταση της σπονδυλικής στήλης, όπως τα τεντώματα προς τα πίσω ή πάνω από το κεφάλι.

•Ξεκινήστε προγράμματα βάδισης, προσπαθώντας να αυξάνετε την απόσταση από λίγο κάθε μέρα.

•Διατηρήστε τους γοφούς σας δυνατούς. Οι γλουτιαίοι μυς βοηθούν στον έλεγχο της κίνησης της λεκάνης, η οποία δένεται με το κάτω μέρος της πλάτης. Δυναμώνοντας αυτούς τους μύες, βελτιώνεται ο ορθοστατικός έλεγχος με το περπάτημα και την κίνηση.

•Να κάνετε τακτικά φυσικοθεραπευτικά τσεκ απ με τον φυσικοθεραπευτή σας για να αναλύετε την κίνηση και τη δύναμη της σπονδυλικής στήλης. Έπειτα να ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας δίνεται.

•Αποφύγετε την παρατεταμένη καθιστική στάση, ειδικά σε στάση όπου το σώμα είναι κυρτωμένο, όπως όταν καθόμαστε «βουλιαγμένοι» σε ένα μαλακό καναπέ ή όταν διαβάζουμε σε μια καρέκλα με ρυθμιζόμενη πλάτη.

•Αλλάζετε στάση και ενεργοποιήστε την κίνηση όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα, για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό και την πίεση στα νεύρα.

Μιχάλης Σαμαράς
Φυσικοθεραπευτής
www.physionow.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινομυαλγία και φυσικοθεραπεία -Πως μπορούν να βοηθήσουν τα μηχανήματα, Γράφει ο Μιχάλης Σαμαράς, Φυσικοθεραπευτής

Σχετικά Άρθρα

Back to top button