ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Όχι Τσιόδρα στα νέα γρήγορα τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό! Νέα έρευνα για στην Ελλάδα

Ξεκάθαρα αντίθετος στη χρήση των νέων τεστ αντισωμάτων γνωστά και ως rapid test, που άρχισαν να κυκλοφορούν και στην Ελλάδα για τον νέο κορονοϊο, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως διευκρίνισε ο κ.Τσιόδρας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν ενδείκνυνται για αυτή τη φάση της πανδημίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι πιθανό αυτά τα τεστ να βγάλουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα αφού μπορεί να υπάρχει άλλος κορονοϊός και να «μπερδευτεί» το τεστ.

Παράλληλα υπάρχει επίσης περίπτωση το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό «γιατί μπορεί να είσαι στην 3η ή 4η μέρα και να μην έχουν αναπτυχθεί τα αντισώματα και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Θα ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους και θα χρησιμοποιηθούν όποτε πρέπει από την πολιτεία» όπως σημείωσε ο κ.Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο το πιο ασφαλές τεστ σήμερα είναι αυτό του μοριακό ελέγχου, αφού είναι το μόνο που έχει έγκυρο αποτέλεσμα.

Νέα έρευνα για τεστ στην Ελλάδα

Στο μεταξύ όπως αποκάλυψε ο κ.Τσιόδρας, ερευνητική ομάδα στη χώρα μας μελετά αυτή τη στιγμή ένα νέο γρηγορο τεστ ελέγχου, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο αφού βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.

Ωστόσο φαίνεται ότι οι ερευνητές βρίσκονται σε καλό δρόμο και σύντομα θα ανακοινωθούν τα όποια αποτελέσματα προκύψουν.

Εργαστηριακός έλεγχος δωρεάν και στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διευκρίνησε ότι σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπορούν να πηγαίνουν και εκεί για εργαστηριακό έλεγχο οι πολίτες που πληρούν τις προυποθέσεις (κυρίως ευπαθείς ομάδες και άτομα με έντονα συμπτώματα).

Το τεστ (μοριακός έλεγχος) θα γίνεται δωρεάν και στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια που είναι όμως πιστοποιημένα για να πραγματοποιούν αυτόν τον έλεγχο για τον κορονοϊο.

Παράλληλα εργαστηριακός έλεγχος με τη λήψη δειγμάτων θα γίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα και μέσω των κέντρων υγείας που έχουν ορισθεί να αντιμετωπίζουν περιστατικά κορονοϊού. Τα έξι Κέντρα Υγείας είναι: Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Ραφήνα, Περιστέρι, Καλύβια, Καμίνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: 74 νέα κρούσματα στη χώρα – 966 συνολικά – 28 νεκροί – 65 διασωληνωμένοι

Τσιόδρας: Έρχεται ειδική φαρμακευτική αγωγή για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button