Η φωνή του ασθενούς

1-7 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το υπουργείο Υγείας, οργανώνει εθνική εκστρατεία ενημέρωσης με θέμα «σημεία φιλικά στο μητρικό θηλασμό» για τη δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν και προάγουν τον Μητρικό Θηλασμό σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, με περίοδο έναρξης την Παγκόσμια Εβδομάδα.

Παράλληλα σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς θεσμοθετούνται οι Χώροι Θηλασμού για το κοινό και στην Εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το «Μητρώο Επιμορφωτών για την Προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού», καθώς και η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Ειδικότερα, αναφορικά με τη δημιουργία Χώρων Θηλασμού στην Εργασία, έχει αποσταλεί Επιστολή του Υπουργού Υγείας προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη δημιουργία και λειτουργία των χώρων αυτών στο εργασιακό περιβάλλον και τις διευκολύνσεις προς τις θηλάζουσες εργαζόμενες, προκειμένου να καταρτιστεί η σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.

Επίσης ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην ευαισθητοποίηση των θηλαζουσών μητέρων για τη Δωρεά Ανθρωπίνου (Μητρικού) Γάλακτος ως προσφορά στη Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού – Τράπεζας Γάλακτος, της Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας «Έλενα Βενιζέλου».

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός θα μπορούσε να σώσει 823.000 παιδικές ζωές και να μειώσει το κόστος ετήσια έως και 302 δισεκατομμύρια δολάρια σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας. Όμως τα παγκόσμια επίπεδα μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει στάσιμα τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Λιγότερο από 40% των νεογνών κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button