Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιά

Δείτε πως θα αποκτήσετε λαμπερό χαμόγελο!

Γράφει ο Μιλτιάδης Ε. Μητσιάς.DDS. MS Χειρουργός Οδοντίατρος. 

Και αναφέρω δυστυχώς γιατί το χαμόγελο είναι πηγή έμπνευσης, Μπορεί και αλλάζει τον ψυχισμό του ανθρώπου προς το καλύτερο.

Οι πιο συχνές αισθητικές ατέλειες που αντιμετωπίζουμε είναι το χρώμα των δοντιών, η έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών, η παρουσία συνωστισμού, η ασυμμετρία στα διάφορα επίπεδα αλλά και αρχιτεκτονικές ατέλειες στην ροζ αισθητική που είναι οι μαλθακή ιστοί. Τέλος ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να δημιουργήσει ένα αρκετά πολύπλοκο πρόβλημα που χρειάζεται έναν ή και περισσότερους ειδικούς.


Μπορεί να κάνει ο καθένας αισθητική αποκατάσταση δοντιών;

Συνήθως ναι, αυτό βέβαια ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση με βάση τα διάφορα προβλήματα αλλά και τις ανάγκες του ασθενούς. Εξαρτάται από τη περίπτωση. Εάν είναι κάτι απλό –ναι, εάν είναι κάτι πιο σύνθετο τότε πιθανόν να χρειάζεται αντιμετώπιση με συνεργασία ειδικοτήτων.

Θα είναι εμφανές ότι έχω κάνει κάποια αγωγή;


Εάν οι απαιτήσεις του ασθενούς είναι λογικές τότε δεν θα είναι καθόλου εμφανές το αποτέλεσμα. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος υπερβολής και το αποτέλεσμα να αγγίζει το μη αληθοφανές. Και πάλι αυτό εξαρτάται κυρίως από τις απαιτήσεις του ασθενούς αλλά και από την αισθητική άποψη του θεράποντος οδοντιάτρου.

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι ασθενής να θέλουν να κάνουν πιο λευκά δόντια από όσο πραγματικά χρειάζονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο εμφανές αλλά αγγίζει το μη αληθοφανές.

Πόσο μπορεί να αλλάξει ένα χαμόγελο;

Η σημερινή οδοντιατρική επιστήμη μπορεί να κάνει θαύματα. Έτσι μπορούμε να δώσουμε όλες τις λύσεις για να ικανοποιήσουμε ακόμη και τους πιο ιδιαίτερους ασθενείς.

Πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα;

Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται από το σωστό σχέδιο θεραπείας, την εκτέλεσή του αλλά και από την αδιάκοπη και αποτελεσματική στοματική υγιεινή και φροντίδα εκ μέρους του ασθενούς. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση που πρέπει να έχει ο κάθε ασθενής από τον οδοντίατρό του.

Ποιες είναι οι πιο νέες αλλά και ενδεδειγμένες μέθοδοι θεραπείας;

Όπως προανέφερα η οδοντιατρική επιστήμη με την βοήθεια της τεχνολογίας και την πρόοδο της μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό. Έτσι στην παρούσα χρονική στιγμή μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το χρώμα των δοντιών με την βοήθεια της λεύκανσης κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με τη χρήση των laser.
Με τα σύγχρονα βιοϋλικά αλλά και την βοήθεια των υπολογιστών μπορούμε να δώσουμε άλλη διάσταση στη αισθητική, με μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά και αυξημένη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου. Τα καινούργια ολοκεραμικά συστήματα αποτελούν ένα οπλοστάσιο στα χέρια του εξειδικευμένου οδοντιάτρου και του κατάλληλα εκπαιδευμένου οδοντοτεχνίτη.

Τα οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα είναι λύση επιλογής στις περιπτώσεις ελλείψεις δοντιών εφόσον ο ασθενής έχει ελεύθερο ιστορικό. Τέλος οι ολοκεραμικές όψεις-τεχνική με σχετικά μικρή επεμβατικότητα στα δόντια- μπορούν να διαμορφώσουν ένα τέλειο χαμόγελο και να δώσουν πίσω την χαμένη αυτοπεποίθηση που πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν.

Μιλτιάδης Ε. Μητσιάς.DDS. MS Χειρουργός Οδοντίατρος. Επιστημονικός Συνεργάτης Οδοντιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης.

Μίλτος Μητσιάς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button