Ειδήσεις Υγείας

Δείτε ποια είναι η απίστευτη αιτία που προκαλεί πονοκέφαλο!

Η απίθανη αιτία είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τυπους μυών  της κεφαλής του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε  κάθε μέρα  για τη όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τύπου τάσης).

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κος Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός/ Δ/ντής Κ.Υ. Νεμέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η καταπόνηση (μηχανική ή λόγω στρες) των μυών της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων,  διευκρίνισε ο κος Σκληρός, δημιουργεί ευαίσθητα σημεία–κόμβους, τα οποία απελευθερώνουν  προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες με τη σειρά τους  ενεργοποιούν  απολήξεις νεύρων, που βρίσκονται στους μύες, οι οποίες με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αυτού που ο πάσχων αντιλαμβάνεται  ως κεφαλαλγία τύπου τάσης.

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης (απλός πονοκέφαλος) που είναι το πιο διαδεδομένο είδος κεφαλαλγίας, αντιπροσωπεύοντας το 80% του συνόλου τους, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά  ενώ η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για την βελτιστοποίηση της ανακούφισης του πόνου. Τα δεδομένα όμως δείχνουν ότι οι μισοί από εκείνους που υποφέρουν από  κεφαλαλγία τύπου τάσης  καθυστερούν να πάρουν αναλγητικά , τα οποία λαμβάνουν μόνο όταν  ο πόνος γίνει αφόρητος.

Επίσης, τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται  με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα αποτελεσματική δόση.
Με άλλα λόγια, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να  δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφερικά, να έχει γρήγορη δράση & αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης, καθώς και να είναι καλά ανεκτό .

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες συμβουλεύουν να χρησιμοποιούνται οι συνδυασμοί με καφεΐνη ή με κωδεΐνη μόνο ως επιλογή δεύτερης γραμμής, γιατί συνεισφέρουν στην κεφαλαλγία από κατάχρηση φαρμάκων περισσότερο από ότι η χορήγηση απλών αναλγητικών.

Στην ομιλία υπογραμμίστηκε ότι τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται στην αρχή της κρίσης της κεφαλαλγίας ενώ υπογραμμίστηκαν οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση των αναλγητικών και την υπέρβαση ενός ανωτάτου ορίου στη μηνιαία κατανάλωση τους.  Στην Ευρώπη, το συνολικό ετήσιο κόστος της κεφαλαλγίας τύπου τάσης μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 18-65 ετών εκτιμάται ότι είναι περίπου € 21 δις , και η μέση τιμή κόστους ανά άτομο € 303 ετησίως.15

Σχετικά Άρθρα

Back to top button