Η φωνή του ασθενούς

9ο Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο για τα Ρευματολογικά νοσήματα!

 

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου. Συνδιοργανωτές ήταν η Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας Ηρακλείου, η Παγκρήτια Ένωση Υγείας και ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης.

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Χριστάκη Χριστοδούλου, Ρευματολόγο, Πρόεδρο της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου, τα νέα δεδομένα από το National Interview Survey (7 Μάρτιου 2017, Vital Signs) έδειξαν ότι κατά το 2013-2015, οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που διεγνώσθησαν από ιατρό να πάσχουν από αρθρίτιδα έφταναν στα 54.4 εκατομμύρια (22.7% το πληθυσμού). Ο επιπολασμός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι 1% και το ίδιο ισχύει για τις οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες (ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, εντεροπαθική, αντιδραστική, ιδιοπαθή).

Στόχος για τις ρευματοπάθειες είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Για παράδειγμα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αν γίνει η διάγνωση και χορηγηθεί δυναμική και επιθετική θεραπεία μέσα στους πρώτους τρείς μήνες από την ημέρα έναρξης των συμπτωμάτων αυτό οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση της νόσου, καταπολεμά την φλεγμονή και διατηρεί καλύτερη κινητικότητα στις αρθρώσεις.

Για να είναι όμως δυνατή η έγκαιρη διάγνωση απαιτείται και η έγκαιρη προσέλευση του ασθενή στο γιατρό, καθώς επίσης και η έγκαιρη παραπομπή του από τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Γενικούς ιατρούς, Ορθοπεδικούς, Παθολόγους, Καρδιολόγους, Γαστρεντερολόγους, Οφθαλμίατρους).

Η Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου αριθμεί 18 ρευματολόγους και σύντομα όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου θα φτάσουν τους 19, ένας σημαντικός αριθμός αν σκεφθεί κανείς ότι το 2006 ήταν μόνο 6 ρευματολόγοι.

Ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε επίσης την έναρξη λειτουργίας το 2018 του Αρχείου Βιολογικών Θεραπειών από τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου. Αυτό θα επιτρέψει την συλλογή επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των βιολογικών παραγόντων στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης ανάφερε το μεγάλο έργο που έχει γίνει στη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου τα τελευταία 2 έτη που έχει ως άξονα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με γνώμονα πάντοτε τη συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας.

Εκπαίδευση των ιατρών 1ης γραμμής

Χαιρετισμό στο Συμπόσιο απεύθυνε και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος πρότεινε σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να γίνει ενημέρωση των ιατρών 1ης γραμμής ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν άμεσα τα συμπτώματα και να προωθούν τα περιστατικά για την απαραίτητη διάγνωση στους ρευματολόγους.

Οικονομικά, αποτελεσματικά και ασφαλή τα βιο-ομοειδή

Τις τελευταίες μελέτες και συστάσεις της EULAR για τα βιοπαρόμοια ανακοίνωσε ο καθηγητής από τη Β’ Παθολογική Κλινική & το Ομώνυμο Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος.
Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε σε τι διαφέρουν από τα κλασικά φάρμακα οι βιολογικοί παράγοντες ενώ, ξεκαθάρισε ότι τα βιο-ομοειδή δεν έχουν καμία σχέση με τα γενόσημα φάρμακα. Ο κύριος λόγος εισαγωγής τους είναι το χαμηλότερο κόστος ενώ, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι έχουν παρόμοια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα με τα πρωτότυπα βιολογικά φάρμακα.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μειώνει τα κόστη στην Υγεία

Για τις επιπτώσεις στους ασθενείς, την κοινωνία και τα συστήματα υγείας από τη μη διάγνωση και θεραπεία της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδα μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΚΠΑ), μέλος του ΣΕΠ και καθηγητής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Κώστας Αθανασάκης. Ο κ. Αθανασάκης επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση όχι μόνο καταστρέφει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά αυξάνει και τα κόστη στην Υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δίνει στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές ένα “μεγαλύτερο πεδίο δράσης” , επιτυγχάνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα ενώ, βελτιώνει την συνολική ποιότητα ζωής των πασχόντων (σε όρους Quality Adjusted Life Years), μειώνει την μη-ικανότητα προς εργασία καθώς και τι απώλειες παραγωγικότητας με έμμεσο κόστος για την κοινωνία.
Συνεπώς σε ένα περιβάλλον όπου οι πόροι είναι σπάνιοι, η έγκαιρη πρόσβαση αλλά και οι τεκμηριωμένες θεραπευτικές επιλογές μπορούν, να συνδράμουν στη βελτίωση της ευημερίας των ασθενών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παθολόγος ρευματολόγος κ. Δημήτριος Μπούμπας εστίασε στην ανάγκη για εκπαίδευση και έρευνα καθώς όπως είπε είναι οι βασικοί πυλώνες που θα δώσουν την ευκαιρία στους επιστήμονες της Υγείας να γίνουν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί.

Πρότεινε δε την δημιουργία Ακαδημίας Ρευματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με του ρευματοπαθείς και τους ρευματολόγους της Κύπρου.

Επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης

Επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Σχεδίου Δράσης το οποίο δεν χρησιμοποιείται πρότεινε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), κ. Μάριος Κουλούμας, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό σοβαρά θέματα όπως η έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία, η ενημέρωση γιατρών και ασθενών και η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας καθώς και των φαρμακοποιών.

“Don’t delay, connect today” – “Μην καθυστερείτε, επικοινωνήστε σήμερα”

Την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία της EULAR για την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία παρουσίασε ο κ. Κουλούμας. Η εκστρατεία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2017 με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ευρώπη 120 εκατομμύρια άτομα (σχεδόν 1 στους 4 ευρωπαίους) πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις ενώ η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 100.000 άτομα.

Παράθυρο ευκαιρίας:

Ο Δρ Χριστάκης Χριστοδούλου ανέφερε ότι: η πλειοψηφία των νέων περιστατικών μπορούν να διαγνωστούν με την λήψη καλού ιστορικού, προσεκτικής κλινικής εξέτασης, τις κατάλληλες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Διατροφή, Ψυχολογία, Άσκηση και Φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της ρευματοπάθειας

Ο ρόλος της σωστής διατροφή, τα οφέλη της yoga, η καλή ψυχολογία και η τεχνική Bowen αναλύθηκαν εκτενώς και με ειδικό ασκησιολόγιο από τους ειδικούς που είχαν προσκληθεί, ενώ ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου εστίασε στους τρόπους αυτοδιαχείρισης της νόσου στους οποίους πρέπει να εκπαιδευτούν οι ασθενείς.

Η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, μίλησε για τη συναπόφαση εξηγώντας ότι είναι η συζήτηση μεταξύ ασθενούς και γιατρού προκειμένου να λάβουν από κοινού μία απόφαση αναφορικά με τη θεραπευτική του αγωγή.

Εκστρατεία ενημέρωσης για τα βιο-ομοειδή φάρμακα

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κ. Γιάννης Παπαδάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της εκστρατείας ενημέρωσης των ασθενών και των γιατρών για τα βιο-ομοειδή φάρμακα. Από την έρευνα καταγράφηκε η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης των ασθενών για τα βιο-ομοειδή ώστε, να είναι σε θέση να συναποφασίζουν με τον θεράποντα ιατρό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα το 65% των συμμετεχόντων στην ερώτηση για τη σχέση βιολογικών παραγόντων και βιο-ομοειδών φαρμάκων απάντησε ότι είναι παρόμοια ενώ, το 29% δεν γνώριζε. Για τη σχέση των βιο-ομοειδών με τα γενόσημα το 48,4% απάντησε ότι δεν έχουν καμία σχέση, το 6,5% ότι είναι ίδια, το 16,1% ότι είναι παρόμοια και το 29% δεν γνώριζε.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button