Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ανησυχία για μακρά περίοδο γρίπης μαζί με κορονοϊό στην Ευρώπη – Προειδοποίηση από ECDC

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η επιστροφή της γρίπης στις χώρες της Ευρώπης. Έτσι την ώρα που η μεταδοτικότερη μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον συνεχίζει την προέλασή της ανά τον πλανήτη με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και με την Δέλτα να δείχνει ανησυχητικά σημάδια αντοχής, οδηγώντας σε αυξημένες διασωληνώσεις και θανάτους, έρχεται μία δυσοίωνη πρόβλεψη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο δίδυμης πανδημίας, γρίπης και κορονοϊού (twindemic).

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με ρυθμό υψηλότερο του αναμενόμενου, ανέφερε ο ECDC και πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης στις ΜΕΘ ανά την Ευρώπη αυξήθηκε σταθερά και έφτασε στις 43 την τελευταία εβδομάδα του έτους.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα (τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ είχαν ξεπεράσει για παράδειγμα τα 400 την ίδια περίοδο το 2018), αλλά είναι μεγάλη η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν υπήρξε μόνο ένα κρούσμα γρίπης σε ΜΕΘ σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Η επιστροφή του ιού ίσως είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μακράς περιόδου γρίπης που δυνητικά θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι, δήλωσε στο Reuters ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του ECDC για τη γρίπη Pasi Penttinen.

Ο ίδιος σχολίασες ότι η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη θα μπορούσε να παρατείνει την μετάδοση της γρίπης πέρα από το κανονικό τέλος της ευρωπαϊκής περιόδου τον Μάιο. Μια «δίδυμη πανδημία» θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη καταπονημένα συστήματα υγείας, ανέφερε το ECDC στην έκθεσή του.

Φάουτσι: Δεν ξέρουμε αν η Όμικρον θα φέρει το τέλος της πανδημίας

Από την άλλη πλευρά ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι βάζει φρένο στα υπεραισιόδοξα σενάριο όσων μιλούν για τέλος της πανδημίας μέσα στους επόμενος μήνες. «Είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν η μετάλλαξη Όμικρον θα αποτελέσει το “φυσικό εμβόλιο” που ελπίζουν όλοι, καθώς έχουμε τεράστια ποικιλία σε νέες μεταλλάξεις», επεσήμανε.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button