ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Χωρίς επίταξη αλλά με υποχρέωση οι ιδιώτες γιατροί για εφημερίες στο ΕΣΥ – Γιατί καθυστερούν τα κίνητρα

Οι νέες δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη για τους ιδιώτες γιατροί και το ενδεχόμενο της επίταξης

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι καλούνται από το αρμόδιο υπουργείο να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία 14 άγονων περιοχών που αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Αν και στην αρχή του άτυπου αυτού πολέμου ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης τους με βάση τον νόμο Πλεύρη σήμερα από το βήμα της βουλής δήλωσε πώς ο καταναγκασμός είναι η έσχατη λύση, είναι σαν το μουρουνέλαιο, θα το εφαρμόσω μόνο αν παραστεί ανάγκη».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως την επόμενη εβδομάδα θα φέρει στη Βουλή διατάξη- εξουσιοδότηση που θα του δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων αναφορικά με την υποχρέωση των ιδιωτών γιατρών να συμμετάσχουν με εφημερίες σε περιοχές που έχει ανάγκη το ΕΣΥ, λόγω ελλείψεων.

«Χρειάζομαι νομική εξουσιοδότηση που θα πάρω την επόμενη βδομάδα. Μόλις τη ψηφίσει η ολομέλεια θα την υπογράψω. Διευρύνουμε τα κριτήρια του πως εντάσσονται περιοχές στις “άγονες” όπως πχ στη Σπάρτη. Όπου έχουν γίνει διαδοχικές προσκλήσεις γιατρών και μένουν παραμένουν άγονες, μετατρέπεται σε άγονη και η περιοχή», είπε και εξήγησε: «δίνουμε στους γιατρούς 3.600 ευρώ τον χρόνο και στις ειδικότητες με μεγάλη έλλειψη δίνουμε τα διπλάσια (7.200 ευρώ). Δεν τα δίνουμε μόνο σε αυτούς που πηγαίνουν τώρα να κάνουν αίτηση. Στις περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία Β των άγονων, δίνουμε 2.400 ευρώ μεικτά και 4.800 ευρώ αντίστοιχα».

Μέχρι όμως να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με Ιατρικούς Συλλόγους των 14 περιοχών όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στόχος είναι έστω την τελευταία στιγμή να βρεθούν ιδιώτες γιατροί οι οποίοι εν μέσω θέρους θα καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση είναι αποφασισμένη να αποφύγει την πιθανότητα της επίταξης, αλλά αναμένεται να προχωρήσει σε «μπλόκο» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που δραστηριοποιούνται στις 14 περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

Πάντως ο υπουργός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι «ο πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτό τον χειρισμό και συμφωνεί με τις συγκεκριμένες πολιτικές». Και συνέχισε: «Το κράτος αναγνωρίζοντας το μεγάλο έλλειμμα των περιοχών και τη καθυστέρηση, ωστόσο δίνει επιπλέον κίνητρα, δεν ειναι καμία συγκλονιστική θυσία να κάνουν οι γιατροί δύο ή 3 εφημερίες το μήνα».

Γιατί καθυστερούν τα κίνητρα

Το υπουργείο Υγείας δίνει το πράσινο φως για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Πάντως η κοινή υπουργική απόφαση με τα αυξημένα κίνητρα που η κυβέρνηση υπόσχεται πώς θα δοθούν στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν το ΕΣΥ αναμένεται να εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες αν και η αρχική πρόβλεψη ήταν πως η υπουργική απόφαση θα δημοσιοποιούνταν την άλλη εβδομάδα. τελικά μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τα κονδύλια για να καταβληθούν τα αυξημένα επιδόματα στους ιδιώτες γιατρούς.

Και για του λόγου του αληθές ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από τη Σύρο δήλωσε πώς το επόμενο χρονικό διάστημα, με εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, θα έχουμε την ΚΥΑ που θα δίνει σημαντική αύξηση στο επίδομα των άγονων περιοχών, που είναι τα νησιά των Κυκλάδων. Από 100 ευρώ θα τριπλασιαστεί και στις συγκεκριμένες ειδικότητες θα είναι άλλο τόσο. Άρα 500 με 600 ευρώ καθαρά μεσοσταθμικά – ανάλογα με το βαθμό του γιατρού- και αφού ψηφιστεί, θα ξαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις που μαζί με το ιδιωτικό έργο των γιατρών πιστεύουμε ότι θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες να ξαναμείνουν αυτές οι θέσεις κενές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται «μπλόκο» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ιδιωτών γιατρών – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με Ιατρικούς Συλλόγους

Σχετικά Άρθρα

Back to top button