Ψηφιακό μητρώο για τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας αναμένεται να δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του 2026, από το υπουργείο Υγείας, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης στη βουλή.
Στο μητρώο θα γνωστοποιούνται όλες οι κλινικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη στα νοσοκομεία, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εισέρχονται στην πλατφόρμα και να ενημερώνονται για τη διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό οι ασθενείς, θα μπορούν να εντοπίζουν και τις κλινικές μελέτες που αφορούν στην ασθένεια τους για να μπορούν να δηλώνουν εθελοντές και να λάβουν μέρος στην κλινική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας καθώς από 100 πλησιάζουν πλέον τις 600 όπως ο ίδιος ανακοίνωσε. Να σημειωθεί ότι οι κλινικές μελέτες γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία με κονδύλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες όπου ουσιαστικά δοκιμάζονται νέες φαρμακευτικές θεραπείες για ασθένειες που σήμερα δεν έχουν καμία φαρμακευτική επιλογή.
Άδωνις Γεωργιάδης: Ιδρύονται 16 αυτοτελή γραφεία κλινικών μελετών στο ΕΣΥ
Ενώ στο παρελθόν οι κλινικές μελέτες ήταν ενοχοποιημένες και στοχοποιημένες σήμερα θεωρούνται εκτός από ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για τους πάσχοντες, και μία σημαντική πηγή εσόδων για τα νοσοκομεία.
“Το 2022, οι εταιρείες δαπάνησαν σε κλινικές μελέτες στην Ε.Ε. 47 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 47 δισεκατομμύρια, η Ελλάδα κατάφερε να πάρει μόλις 128 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα περιορισμένο ποσοστό, στο 0,27%, παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 2023, το σύνολο αιτηθέντων μελετών ήταν 267.
Το 2024, όμως, το σύνολο των αιτήσεων έφτασε στις 564. Είναι μια πολύ μεγάλη άνοδος. Φαίνεται ότι τα μέτρα που λάβαμε λειτουργούν. Το 2025, παρόλο που έχουμε μόνο στατιστικά στοιχεία δυο μηνών, φαίνεται ότι θα προσεγγίσουμε τις 600, άρα πάμε ακόμα καλύτερα. Σίγουρα όμως δεν είμαστε στη θέση που θα θέλαμε να είμαστε» τόνισε χαρακτηρστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αύξηση των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα, παρέθεσε -μεταξύ άλλων – την ίδρυση 16 αυτοτελών γραφείων κλινικών δοκιμών στα μεγάλα νοσοκομεία, τη δημιουργία εθνικού ψηφιακού μητρώου βιοϊατρικής έρευνας και τη θέσπιση στόχου προσέλκυσης κλινικών μελετών για τους νέους διοικητές νοσοκομείων.
Τέλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback, που «έδωσε πολύ σοβαρά κίνητρα για τις κλινικές μελέτες» εξέφρασε τη βούληση «να πάμε το οικονομικό κίνητρο στο μεγαλύτερο που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».