Στις 20:00 το βράδυ σήμερα αναμένεται να αναλάβει επισήμως το υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης από τον απερχόμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην τελετή παράδοσης παραλαβής που θα γίνει στην οδό Αριστοτέλους.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης φτάνει στο υπουργείο Υγείας με έτοιμη την ατζέντα των αλλαγών που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση εδώ και καιρό για τον τομέα της υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης επελέγη άλλωστε προκειμένου να προωθηθεί άμεσα η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο νέος υπουργός Υγείας προτίθεται να εφαρμόσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ. Ένα σχέδιο που είχε διαφημίσει εδώ και καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα στηριχθεί στον νέο Υγειονομικό Χάρτη ο οποίος ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Υγείας από την απερχόμενη ηγεσία.
Ο νέος υγειονομικός χάρτης που περιγράφει όλα τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας που διαθέτει η χώρα αλλά και το προσωπικό, αναμένεται να συμβάλει ώστε να γίνουν ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία.
Η βασική μεταρρυθμιστική διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί θα αφορά ουσιαστικά στις συγχωνεύσεις των δομών υγείας αφού όπως λένε οι ίδιες υψηλόβαθμους πηγές του HealthReport.gr η κυβέρνηση έχει ήδη στο συρτάρι της σχέδιο βάσει του οποίου κάποιες μονάδες υγείας θα συγχωνευθούν και θα διαθέτουν κοινή διοίκηση και προσωπικό, ενώ από τον υγειονομικό χάρτη θα εξαφανιστούν και πολλές κλινικές, προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των δαπανών.
Οι αλλαγές που θα γίνουν στα νοσοκομεία θα στηρίζονται όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ώστε να καλύπτονται οι απαραίτητες υπηρεσίες στον πληθυσμό. Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι πολλά νοσοκομεία που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα δεν δημιουργήθηκαν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια ή τις ανάγκες των πολιτών, αλλά κυρίως με πελατειακό σκεπτικό.
Αποτέλεσμα είναι όμως πολλά από αυτά σήμερα να υπολειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια αλλά και με μικρή πληρότητα.
Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται να γίνουν και συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καλυφθούν με υπηρεσίες διάφορες περιοχές της χώρας που σήμερα δεν τις διαθέτουν. Συμπράξεις αναμένεται να γίνουν σε πολλά επίπεδα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr – καθώς θα επεκταθεί η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικούς φορείς της υγείας τόσο για επεμβάσεις και νοσηλείες όσο και για εξετάσεις κι άλλες υπηρεσίες.
Σχετικά με τα νοσοκομεία θα ανοίξει και πάλι το θέμα της μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ που είναι σήμερα ώστε να αλλάξει και ο τρόπος διοίκησης αμέσως μόλις αναλάβουν οι νέοι Διοικητές που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με τον νέο νόμο Κεραμέως.
Άδωνις Γεωργιάδης με νέα πολιτική στα φάρμακα
Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει μία νέα φαρμακευτική πολιτική την οποία θα υλοποιήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης και η οποία θα βαδίζει στα βήματα αλλά και το σκεπτικό του πρώην υπουργού Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Άλλωστε οι δύο άντρες συνδέονται με στενή φιλία, ενώ και οι απόψεις τους για την αγορά φαρμάκου μοιάζουν. Θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν νέοι κόφτες στην συνταγογράφηση προκειμένου να περιοριστεί το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες χωρίς ωστόσο να ενισχυθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με τα κονδύλια που απαιτούνται.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης όπως σημειώνουν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr προτίθεται να τηρήσει μία ισορροπία μεταξύ ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών και πολυεθνικών στηρίζοντας τόσο τα ελληνικά γενόσημα όσο και τα καινοτόμα φάρμακα που εισάγονται στην χώρα μας.
Αλλαγές και στους γιατρούς
Ταυτόχρονα ο νέος υπουργός Υγείας όπως περιγράφουν καλά γνωρίζοντας στο HealthReport.gr σκοπεύει να υλοποιήσει το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη και ο οποίος προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, είτε ανοίγοντας ιδιωτικό ιατρείο, είτε απασχολούμενοι σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές εταιρείες.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει σχετική μελέτη για το πως θα μπορούν οι γιατροί ακριβώς να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση. Το επιχείρημα θα είναι και αυτή τη φορά ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους και να μην αποχωρούν από το ΕΣΥ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα 3 λάθη του παρελθόντος
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης από το προηγούμενο πέρασμα του από το υπουργείο Υγείας το 2013 έως το καλοκαίρι του 2014, άφησε θετικό αποτύπωμα κυρίως εξαιτίας των άμεσων αποφάσεων που λάμβανε, αλλά άφησε και αρνητικές εντυπώσεις καθώς συχνά προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να υπολογίζει τις συνέπειες μετά από αυτές ή να έχει προετοιμάσει το έδαφος για την αφομοίωση των αλλαγών.
Οι πολιτικοί του εχθροί του χρεώνουν τρία βασικά λάθη από τη θητεία του στο υπουργείο υγείας το 2013:
-Ακολουθώντας μία απολύτως φιλελεύθερη πολιτική τιμολόγησε μέσα σε ελάχιστους μήνες περίπου 400 νέα φάρμακα εκτοξεύοντας στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη όπως βέβαια και το clawback.
Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας πριν από τον Άδωνι Γεωργιάδη είχε εγκρίνει μόλις ένα φάρμακο για να αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση.
-Παράλληλα είχε προχωρήσει στην κατάργηση των πολυϊατρείων του ΙΚΑ το οποίο μετέτρεψε σε ΠΕΔΥ χωρίς όμως να έχει προετοιμάσει την κατάσταση για την επόμενη μέρα.
Αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες να χάσουν βασικές δομές για δωρεάν υπηρεσίες έστω κι αν η εξυπηρέτηση στο ΙΚΑ ήταν εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, με ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές για τους ασφαλισμένους.
Συνέπεια όμως ήταν οι ασφαλισμένοι να αναγκαστούν να καταφύγουν στους ιδιώτες γιατρούς πληρώνοντας βέβαια το σχετικό αντίτιμο για την επίσκεψη καθώς ο ΕΟΠΥΥ κάλυπτε μόνο 200 επισκέψεις δωρεάν τον μήνα, ενώ τα ραντεβού αυτά ήταν ήδη κλεισμένα από τις πρώτες 5 ημέρες του μήνα.
-Το τρίτο και επίσης βασικό λάθος που ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη του θητεία στο υπουργείο Υγείας προκάλεσε δυσλειτουργίες στην αγορά των διαγνωστικών. Και αυτό διότι κατήργησε την υπουργική απόφαση που όριζε συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια για την τοποθέτηση απεικονιστικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να ξεφυτρώοσουν σαν μανιτάρια τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Αυτό βέβαια οδήγησε σε προκλητή ζήτηση αφού τα μηχανήματα των εξετάσεων υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Γι’ αυτό άλλωστε και εφάρμοσε αργότερα ως μέτρο συγκράτησης της δαπάνης το clawback για πρώτη φορά και σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα. Ένα μέτρο που ταλανίζει ακόμη και σήμερα τον κλάδο.
Να υπενθυμιστεί ότι το clawback στα φάρμακα είχε θεμσοθετηθεί απο τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.