
Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος οι υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ – Έρχεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ) βάζει τέλος στα ΚΕΠΑ μέχρι τέλος του χρόνου ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε πώς αύριο ξεκινά ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ο οποίος θα διασυνδέει ψηφιακά όλα τα ιατρικά αρχεία των ασθενών, από τα νοσοκομεία μέχρι τις επισκέψεις σε γιατρούς μετά από μεγάλη καθυστέρηση.
Όπως γνωστοποίσε σε διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται για μια ιστορική ημέρα καθώς ο νέος Ηλεκτρονικός Φάκελος θα περιλαμβάνει δεδομένα τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα είναι προσβάσιμος σε όλους μέσω της εφαρμογής «MyHealth App», την οποία ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ και οι γιατροί μέσω του doctor.ehealthrecord.gr.
«Το έργο αποτελεί την εξέλιξη του MyHealth app και αλλάζει εντελώς τον τρόπο που η πληροφορία για το ιατρικό μητρώο μπορεί να φτάνει στον γιατρό, τα επείγοντα περιστατικά και από όπου θέλουμε. Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο από αύριο, Τρίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του 2025 ο φάκελος θα έχει αναπτυχθεί πλήρως και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: παραπεμπτικά, εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, αλλεργίες, ηλεκτρονικά ραντεβού, χειρουργεία που έχουν γίνει, νοσηλείες και άλλα.
Στην επόμενη φάση ο ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει τα μητρώα νεοπλασίας, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και για δεδομένα για τις αναπηρίες.
Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος τα ΚΕΠΑ
Στο τέλος του έτους, όπου ο ηλεκτρονικός φάκελλος θα έχει ολοκληρωθεί, δεν θα χρειάζονται οι υγειονομικές επιτροπές για τα ΚΕΠΑ καθώς η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Το σύστημα αυτό θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. «Αυτό θα αλλάξει τελείως το τοπίο στις υγειονομικές επιτροπές και θα βελτιώσει τις διαδικασίες που ταλαιπωρούν άτομα με αναπηρία», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν θα απαιτείται η φυσική παρουσία των πασχόντων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε πως το σύστημα θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και «chatbot», δηλαδή έναν ηλεκτρονικό «βοηθό» με τεχνητή νοημοσύνη, που θα κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση δεδομένων μέσα στον φάκελο του ασθενούς.
Παίρνοντας το λόγο στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η εφαρμογή θα είναι σε πλήρη λειτουργία, όχι απλά πιλοτική, από τις αρχές του 2026, εντός του χρονοδιαγράμματος που απαιτείται για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και συνέχισε: Με τη ψηφιοποίηση των δεδομένων θα μειωθεί η διαφθορά, αλλά κυρίως η ταλαιπωρία των ασθενών.